Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Lisa reda selepas hentam Belize

BANDAR BELIZE, 3 NOV – Ribut Tropika Lisa mulai reda hari ini selepas membadai Belize, mencetuskan banjir dan menjerumuskan sebahagian negara itu ke dalam kegelapan ketika ia bergerak ke arah barat.

Pusat Taufan Kebangsaan AS (NHC) telah menurunkan taraf taufan Lisa kepada ribut tropika, dengan menyatakan pada 0600 GMT taufan itu berlegar kira-kira 85 batu (135 kilometer) di luar Bandar Belize dan bergerak ke arah Guatemala dan tenggara Mexico pada 12 batu sejam (19 kilometer sejam).

Untuk keesokan harinya atau lebih, sistem ribut itu dijangka membawa hentaman dan mengakibatkan hujan lebat dan banjir kilat ke pantai utara Amerika Tengah dan hujung Semenanjung Yu-catan, semakin menyusut apabila ia bergerak ke pedalaman.

Lisa merempuh Sungai Sibun di sebelah barat daya hab ekonomi dan bekas ibu kota Belize City sekitar 21:20 GMT kelmarin, memusnahkan pokok, menumbangkan bekalan elektrik dan menenggelamkan jalan.

“Ia sangat berbahaya bagi kami” kerana di Belize “ia banjir dengan cepat, walaupun dengan hujan sederhana,” kata Jasmin Ayuso, setiausaha berusia 21 tahun, kepada AFP.

Darurat diisytiharkan di dua kawasan, manakala perintah berkurung di seluruh negara berkuat kuasa sehingga subuh hari ini. – AFP

Gambar fail menunjukkan kenderaan melalui jalan yang dibanjiri air akibat hujan lebat sebelum ketibaan Taufan Lisa di Bandar Belize. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -