Lithuania keluarkan ‘duit syiling harapan’

VILNIUS, 1 JULAI – Lithuania hari ini mengeluarkan koleksi syiling baharu untuk menandakan krisis koronavirus, dengan inskripsi: ‘Selepas kegelapan, saya mengharapkan cahaya.’

Duit syiling itu memaparkan sinar cahaya yang menerangi tahun 2020 sementara bayang perspektif tarikh membentuk isyarat kecemasan antarabangsa SOS.

Asta Kuniyoshi, penolong gabenor bank pusat Lithuania, berkata bank mengemukakan idea tersebut pada Mac apabila anggota negara zon euro Baltik mengenakan lockdown untuk mengawal penularan koronavirus.

“Pada kemuncak pandemik, kami menyaksikan perpaduan di kalangan penduduk. Maka syiling itu menandakan bukan sahaja tempoh lockdown tetapi juga nilai harapan serta perpaduan manusia sejagat,” beritahunya kepada AFP.

“Dengan syiling ini, kami juga memberikan penghormatan kepada anggota perubatan dan semua orang yang membantu semasa pandemik, daripada sukarelawan yang membantu warga emas kepada guru yang mengajar budak-budak dalam talian.”

Ribuan duit syiling perak lima euro serta syiling dalam tembaga dan nikel dengan nilai nominal 1.5 euro boleh diperoleh kini dalam talian dan beberapa kedai di seluruh negara.

Bank mengeluarkan 2,500 duit syiling lima euro dan 30,000 versi 1.5 euro. – AFP

Penolong Pengerusi Lembaga Bank Lithuania, Asta Kuniyoshi, memegang duit syiling perak 1.5 euro yang dikeluarkan untuk menandakan wabak COVID-19 di Vilnius, Lithuania kelmarin. – AFP