Lithuania lancar pengumpul syiling elektronik

VILNIUS, 9 JULAI – Dengan beberapa negara berlumba-lumba memperkenalkan mata wang digital, anggota zon euro Lithuania hari ini melancarkan pengumpul syiling elektronik sebagai projek perintis untuk mendapatkan pengalaman sebenar dengan wang maya.

‘LBCOIN’ boleh dibeli di e-kedai Bank of Lithuania oleh pengumpul-pengumpul bermula hari ini dan akan dikeluarkan pada 23 Julai, kata bank pusat Lithuania dalam satu kenyataan.

Ia mengandungi token-token digital yang boleh ditukarkan dengan duit syiling perak berbentuk kad kredit bernilai 19.18 euro – tahun pengisytiharan kemerdekaan Lithuania.

Syiling tersebut akan mempunyai status tender sah yang serupa dengan pengumpul syiling euro yang lain tetapi Bank of Lithuania mengatakan penggunaannya sebagai alat pembayaran ‘tidak akan digalakkan’.

Walaupun begitu, penerbitan 24,000 token digital dan 4,000 pengumpul syiling fizikal diharapkan dapat memberikan beberapa pandangan berharga.

“Salah satu elemen penting adalah untuk menguji syiling ini dari sudut keselamatan siber,” kata Marius Jurgilas, ahli lembaga Bank Lithuania, memberitahu wartawan.

Bank for International Settlements, yang menyatukan bank pusat dunia, mengatakan bulan lalu krisis koronavirus kemungkinan akan mempercepat pengembangan mata wang digital yang disokong negara ketika permintaan untuk pembayaran runcit elektronik telah meningkat.

Inisiatif tinggi wang digital Facebook – Libra – yang dijadualkan untuk dilancarkan akhir tahun ini, telah mendorong negara-negara untuk memikirkan semula membuat wang elektronik mereka sendiri walaupun terdapat masalah keselamatan yang dialami oleh bitcoin dan yang lain. – AFP

Marius Jurgilas bercakap semasa sidang media untuk memperkenalkan syiling digital pertama dikeluarkan bank pusat zon euro pada 9 Julai di Vilnius, Lithuania. – AFP