Liverpool juara EPL, penantian kini berakhir!

LIVERPOOL, 26 JUN – Liverpool dinobatkan sebagai juara Liga Perdana Inggeris (EPL) semalam ketika Chelsea berjaya menumpaskan Manchester City serta mengakhiri penantian 30 tahun The Reds untuk memenangi gelaran EPL, dengan peminat dalam kegembiraan dan mengabaikan garis panduan penjarakan sosial meraikan kemenangan itu di sekitar Anfield.

Pasukan Jurgen Klopp berjaya merangkul gelaran EPL ke-19 dengan berbaki tujuh perlawanan sahaja lagi setelah meninggalkan City di tempat kedua dengan jurang 23 mata.

Liverpool, terpaksa menanti lebih lama ketika COVID-19 memaksa bola sepak EPL pada bulan Mac lalu dihentikan, menewaskan Crystal Palace 4-0 di halaman sendiri di Anfield pada perlawanan baru-baru ini menunjukkan semakin dekat menuju gelaran.

City yang memerlukan kemenangan di Stamford Bridge untuk memastikan peluang gelaran mereka terus hidup gagal setelah kecundang 2-1 di tangan Chelsea.

“Kami juara Liga Perdana Inggeris!!” Liverpool dalam laman Twitternya beberapa saat selepas wisel penamat perlawanan Manchester City dan Chelsea.

Peminat Liverpool meraikan kemenangan gelaran EPL di luar Stadium Anfield di Liverpool, England semalam, berikutan kemenangan Chelsea 2-1 ke atas Manchester City. Liverpool dinobatkan sebagai juara EPL tanpa menendang bola. – AFP

“Ini saat yang sangat penting, saya benar-benar terharu,” kata Klopp yang penuh emosi.

“Malam ini adalah untuk anda semua di luar sana.

“Ia luar biasa. Saya harap anda akan terus tinggal di rumah atau pergi ke depan rumah anda jika anda mahu, tetapi tidak melebihi dari itu.

Kami melakukannya bersama-sama pada masa ini dan sangat gembira dapat melakukannya untuk anda,” kata kapten Liverpool Jordan Henderson.

Ribuan peminat Liverpool memakai penutup mulut dan hidung, memenuhi persekitaran Stadium Anfield walaupun terdapat sekatan COVID-19 masih ada. Mereka menyalakan suar dan menyanyikan lagu.

Liverpool berjaya merangkul gelaran lebih awal daripada juara EPL yang lain, memecahkan rekod sebelumnya lima perlawanan awal oleh City dan Manchester United.

Klopp juga memimpin kelab itu sebagai Liga Juara-Juara musim lalu, memenangi Kelab Piala Dunia FIFA dan Juara Eropah tahun lalu. – AFP