Liverpool menang bergaya

BOURNEMOUTH, ENGLAND, 8 DIS – Gol ke-10 Mohammad Salah memberikan kemenangan kepada Liverpool 3-0 di Bournemouth, kelmarin sekali gus mengungguli puncak Liga Perdana Inggeris dengan kelebihan 11 mata.

Ketiga-tiga gol itu berjaya dijaringkan di antara tempoh 19 minit di masa perlawanan, dengan Alex Oxlade-Chamberlain dan Naby menjaringkan gol sebelum waktu rehat.

Liverpool mendahului perlawanan dengan jaringan pembukaan di minit ke-35 bermula dengan penjaga gol Liverpool, Alisson Becker.

Selepas menerima bola daripada penjaga gol melalui Dejan Lovren, pemain tengah Henderson memperdaya pemain bek Bournemouth, Chris Mepham dengan hantaran panjang. Peluang ini membolehkan Alex Oxlade-Chamberlain melakar gol keenamnya musim ini berdepan dengan penjaga gol Aaron Ramsdale.

Pasukan Liverpool menghadapi masalah apabila Lovren mengalami kecederaan sebelum meneruskan mendahului perlawanan.

Keita membuat penampilan pertama liga bagi musim ini, menerima bola daripada sepakan ke belakang Salah sebelum membuat sentuhan dan melepaskan diri daripada Ramsdale dari kawasan 10 meter.

Pemain tengah yang tidak berpengalaman Jack Simpson memberi bola kepada Keita.

Pemain antarabangsa Guinea kemudiannya mencelah Salah yang berlari meninggalkan Mepham untuk memberikan hantaran kepada Ramsdale dan menebus kembali kesilapan tendangan jarak dekat dalam masa penghujung separuh masa pertama.

Berada di puncak kedudukan Liga Perdana Inggeris, kelebihan mata Liverpool akan dapat dirapatkan kepada lapan mata jika Leicester berjaya mengalahkan Aston Villa pada hari ini. – AP

Pemain Liverpool Mohamed Salah mengawal bola semasa perlawanan Liga Perdana Inggeris di antara Bournemouth dan Liverpool di stadium Vitality di Bournemouth, England. – AP