Liverpool tandatangani Tsimikas dari Olympiakos

LONDON, 11 OGOS – Juara Liga Perdana Inggeris, Liverpool telah menandatangani pemain pertahanan Greece, Kostas Tsimikas dari Olympiakos dengan yuran perpindahan dilaporkan sebanyak 11.7 juta pound kelmarin.

Tsimikas menandatangani perjanjian kontrak selama lima tahun bersama Liverpool dan dijangkakan akan memberikan sokongan kepada bek kiri pilihan utama, Andy Robertson di Anfield.

Pengurus The Reds, Jurgen Klopp membuat pembelian ke atas pemain berusia 24 tahun selepas memilih untuk tidak membayar yuran perpindahan yang diminta Norwich untuk pemain bek kiri, Jamal Lewis dari Ireland Utara.

Tsimikas merupakan pembelian pertama Liverpool dalam musim akhir dan dia memberitahu laman web kelab, “Saya sangat gembira, saya sangat bangga untuk berada di sini. Bagi saya, (ia) pasukan terbesar di dunia.”

“(Saya mahu) mencapai matlamat (kami). Untuk memenangi kejohanan liga sekali lagi dan memenangi Liga Juara-Juara.” – AFP

Aksi Kostas Tsimikas ketika bersama Olympiakos dalam satu perlawanan. Tsimikas menyertai Liverpool dengan yuran perpindahan sebanyak 11.7 juta pound. – AP