Lockdown di Sepanyol dilanjutkan hingga 25 April

OVIEDO, 5 APRIL – Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez pada Sabtu mengumumkan negara itu akan meneruskan ‘lockdown’ yang lebih ketat sehingga sekurang-kurangnya 25 April.

“Objektif utama adalah meratakan lengkung penularan. Kita semakin hampir. Bagaimanapun saya merayu semua pihak supaya sedia berkorban dan bersemangat kental.

“Sasaran seterusnya adalah mengurangkan jangkitan sehingga setiap hari kita memperoleh jumlah mereka yang dijangkiti lebih rendah daripada jumlah yang sembuh,” kata Sanchez dalam ucapannya yang disiarkan stesen televisyen lapor agensi berita Anadolu.

Sepanyol mencatat kadar kematian dan jangkitan COVID-19 kedua tertinggi dunia. Data kerajaan pada Sabtu menunjukkan 11,744 orang maut, 57,612 dimasukkan ke hospital dan lebih 124,700 penduduk Sepanyol disahkan positif COVID-19. Perintah kuarantin di Sepanyol mula dikuatkuasakan pada 14 Mac lalu dan dengan pengumuman itu, ia kini dilanjutkan untuk sekurang-kurangnya 45 hari. Sepanyol menguatkuasakan larangan pergerakan yang dianggap paling ketat di dunia.

Sejak awal tiada seorang pun dibenar keluar rumah untuk mendapatkan apa saja barang tidak dianggap sebagai keperluan. – Bernama

Pekerja membina hospital lapangan di luar Hospital La Fe untuk menerima pesakit yang dijangkiti COVID-19 di Valencia kelmarin. – AFP