Lockdown dikenakan semula di Jerman

BERLIN, 23 JUN – Pihak berkuasa Jerman hari ini mengarahkan lockdown baharu dikenakan di seluruh daerah, yang pertama sejak melonggarkan sekatan koronavirus dan menimbulkan halangan besar kepada harapan untuk kembali kepada keadaan normal.

“Untuk kali pertama di Jerman, kami akan kembali kepada langkah-langkah yang dikenakan beberapa minggu lalu di seluruh daerah,” kata perdana menteri North Rhine-Westphalia, Armin Laschet.

“Kami akan memperkenalkan semula lockdown di daerah Guetersloh,” kata beliau, menambah sekatan akan membabitkan 360,000 orang dan sah sehingga sekurang-kurangnya 30 Jun.

Tindakan itu diambil selepas wabak koronavirus di rumah penyembelihan di bandar Rheda-Wiedenbrueck yang menyebabkan lebih 1,500 daripada hampir 7,000 pekerja dijangkiti.

Wabak di negeri yang mempunyai penduduk paling ramai di Jerman adalah yang terbesar sejak negara mula membatalkan lockdown pada awal Mei.

Lockdown baharu bermakna pengembalian kepada langkah yang pertama diperkenalkan pada Mac, dengan pawagam, muzium, dewan konsert, bar, gim, kolam renang dan sauna ditutup, kata Laschet.

Beberapa wabak di rumah penyembelihan, bukan sahaja di Jerman tetapi juga di Perancis, telah menumpu pada keadaan kerja dan penginapan yang menghadapi pekerja – kebanyakan mereka datang dari Romania atau Bulgaria.

Namun Jerman juga melihat kluster koronavirus baharu di bangunan perumahan di Lower Saxony dan Berlin, di mana 370 keluarga yang tinggal di pangsapuri dikenakan kuarantin di salah satu kawasan pada minggu lalu. – AFP