Loji ammonia bocor, rakyat Ukraine digesa berlindung

KYIV, 21 MAC – Penduduk bandar Novoselytsya di utara Ukraine diberitahu hari ini supaya berlindung sementara selepas kebocoran ammonia di kilang kimia berhampiran, di tengah pertempuran sengit dengan tentera Rusia di kawasan itu.

Gabenor wilayah Sumy, Dmytro Zhyvytsky berkata telah berlaku “kebocoran ammonia” di kemudahan Sumykhimprom, menjejaskan kawasan dalam jarak 2.5 kilometer dari loji itu, yang menghasilkan baja.

Tahap dan punca kejadian tidak jelas dan penduduk diberitahu untuk mencari perlindungan di tingkat bawah tanah atau di tingkat bawah bangunan untuk mengelakkan pendedahan.

Perkhidmatan penyelamat Ukraine mengumumkan di laman sosial Twitter bahawa kemalangan itu ‘selesai’.

Menurut laman sesawang Sumykhimprom, kemudahan itu menghasilkan pelbagai jenis baja kimia.

Sumy, yang terletak kira-kira 350 kilometer timur Kyiv dengan populasi sebelum perang sekitar 250,000, telah mengalami beberapa minggu pertempuran hebat.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, kerajaan Rusia telah mempergiatkan usaha propaganda dan penyelewengan yang mendakwa Ukraine sedang bersiap sedia untuk menggunakan senjata kimia buatan dan telah membangunkan program WMD (senjata pemusnah besar-besaran) rahsia.

Kementerian Pertahanan Rusia mendakwa kelmarin bahawa “nasionalis” telah “melombong” kemudahan penyimpanan ammonia dan klorin di Sumykhimprom “dengan tujuan meracun penduduk wilayah Sumy, sekiranya masuk ke bandar unit Angkatan Tentera Rusia”.

Rusia berulang kali menafikan membantu Syria menggunakan senjata kimia dalam pelbagai serangan terhadap rakyatnya sendiri semasa perang saudara 11 tahun di negara itu. – AFP