Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Loji fotovoltaik bantu masalah elektrik CAR

-

BANGUI – Kira-kira sembilan kilometer dari ibu negara Republik Afrika Tengah (CAR) barat, Bangui, terletak Bimbo 4 yang menempatkan 33,432 panel suria yang masing-masing mempunyai saiz hampir dua meter persegi.

Ia tersusun rapat di kawasan seluas kira-kira 16 hektar, membekalkan tenaga harian kepada kilang-kilang, sekolah-sekolah dan rumah-rumah di Bangui selepas menukar cahaya matahari kepada elektrik.

Loji kuasa fotovoltaik Sakai, atau medan Suria yang dipanggil oleh penduduk tempatan, merupakan projek bantuan China yang dibina oleh China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction CO., Ltd (TEPC), membangunkan penduduk setempat dan ekonomi tempatan sambil mengatasi masalah kekurangan bekalan elektrik di Bangui.

CAR telah lama dibelenggu oleh konflik dalaman yang benar-benar memperlahankan pembangunan sosial, mengakibatkan kekurangan bekalan elektrik dengan penduduknya kerap bergelap.

Emmanuel-Boris Yandouandji, 29, bapa kepada dua anak dan penyewa di ibu negara Afrika Tengah, berkata “kami berdepan banyak masalah. Kadang-kadang kami tidak mempunyai bekalan elektrik selama dua atau tiga minggu. Peti sejuk tidak boleh berfungsi, makanan membusuk. Keadaan terlalu panas namun kipas tidak boleh berfungsi, lampu ditutup, dan anak-anak saya tidak boleh belajar pada waktu malam.”

Pemandangan daripada udara menunjukkan loji kuasa fotovoltaik Sakai di Bimbo, berhampiran Bangui, di Republik Afrika Tengah. – Xinhua
Jurutera kelihatan melakukan tugas mereka di loji kuasa fotovoltaik Sakai. – Xinhua
Gambar menunjukkan sebahagian kawasan loji kuasa fotovoltaik Sakai. – Xinhua

Elvis Nambama, 32, yang tinggal di pinggir Bangui, mengatakan jirannya takut untuk keluar malam kerana kawasan itu sangat gelap dan sunyi akibat gangguan bekalan elektrik. Thierry Guilabe, 26, bersetuju dengannya dan dia turut bimbang tentang keselamatan susulan keadaan bergelap itu.

“Telefon bimbit tidak boleh dicas, dan kami berada dalam bahaya jika tiada televisyen atau radio untuk mengetahui tentang serangan pemberontak di luar,” katanya.

Nasib baik, situasi cepat berubah. Pada Sidang Kemuncak Forum Kerjasama China-Afrika Beijing 2018, ketua negara China dan CAR mencapai kata sepakat mengenai projek bantuan membina stesen janakuasa fotovoltaik di CAR.

Pada April 2021, TEPC datang ke negara ini untuk memulakan pembinaan. Selepas meratakan tapak, pembinaan asas, pemasangan peralatan dan pendawaian, loji itu melakukan operasi percubaan pada 15 Jun lalu.

Menurut Zhang Zhiguo, pengurus projek medan Suria, Bangui pada masa ini bergantung terutamanya kepada pengeluaran diesel kos tinggi dan kuasa hidro yang berkembang perlahan, manakala loji ini, yang pertama seumpamanya dalam CAR, boleh segera menyelesaikan masalah kekurangan tenaga elektrik dengan pembinaan jangka pendek, ciri ekologi dan kapasiti terpasang sebanyak 15 megawatt.

Data rasmi menunjukkan bahawa loji janakuasa itu berjaya memenuhi 30 peratus daripada permintaan bandar.

Nambama dan Guilabe berasa lebih selamat kerana kawasan diterangi cahaya lampu pada waktu malam.

“Ekonomi pada waktu malam juga berkembang, di mana salah seorang keluarga saya mempunyai sebuah restoran kecil yang dibuka pada waktu malam. Medan suria telah menghidupkan kawasan itu dan saya fikir ia semakin baik,” kata Guilabe.

Zhang menegaskan pembinaan itu menyediakan kira-kira 700 peluang pekerjaan dan mengajar pekerja pelbagai kemahiran.

“Di negara ini, terdapat banyak pengangguran. Berkat loji janakuasa itu, saya dapat bekerja untuk menyara keluarga saya,” kata Guilabe.

Di bilik pemantauan, Eric Bangala, yang datang ke sini enam bulan lalu, sedang melakukan pendawaian bersama seorang jurutera Cina.

“Saya sangat gembira dapat bekerja dengan orang Cina yang datang ke negara kami dan memberikan bantuan ini kepada kami. Apabila saya bekerja dengan rakan Cina saya, saya belajar kemahiran yang hebat dan dia melatih saya.

“Pada masa akan datang, saya lebih suka tinggal di sini dan menjadi seorang juruelektrik yang hebat, dan walaupun orang Cina pergi suatu hari nanti, saya akan tetap tinggal di sini dan meneruskan kerja,” katanya.

Bandar Bangui masih membangun dan permintaan elektrik akan meningkat, menurut Zhang yang menambah bahawa “lebih daripada 3,000 meter persegi tanah telah dikhaskan untuk pemasangan grid kuasa baharu jika perlu”. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -