Lombong emas runtuh, 50 dikhuatiri maut

KINSHASA, 13 SEPT – Kira-kira 50 individu dikhuatiri maut dalam runtuhan lombong emas di timur Congo selepas hujan lebat, kata gabenor wilayah semalam.

Kemalangan di lombong sementara itu dilaporkan berlaku di bandar Kamituga, yang terletak di wilayah Kivu Selatan, kira-kira 270 kilometer dari barat daya ibu negeri serantau Bukavu.

Kejadian dipercayai berpunca daripada hakisan tanah yang disebabkan oleh hujan lebat. Gabenor Wilayah, Theo Ngwabidje Kasi dalam satu kenyataan memaklumkan kebanyakan mangsa adalah orang muda.

Sementara itu, Datuk Bandar Kamituga, Alexandre Bundya berkata pihaknya belum dapat memastikan jumlah mangsa yang terbabit.

Tidak ada mayat yang telah ditemui setakat ini, katanya, menambah ’19 keluarga telah datang untuk mencari saudara mereka.’

Seorang penduduk tempatan Jean Nondo Mukambilwa memberitahu AFP hanya satu mayat ditemui setakat ini. Hujan lebat telah membanjiri sungai berdekatan dengan lombong, dan mengetepikan laporan sebelum ini mengatakan lombong telah runtuh, katanya.

Akhbar The Guardian melaporkan, gambar tular di media sosial menunjukkan ratusan individu berkumpul di lereng bukit sekitar pintu masuk lombong. – AFP

Ratusan orang berkumpul di Kamituga, Kivu Selatan di pintu masuk ke salah sebuah lombong di mana puluhan pelombong dikhuatiri maut selepas hujan lebat membanjiri terowong lombong. – AFP