Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Longgok bahan binaan, dua buah syarikat dikenakan kompaun

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 NOV – Dua buah syarikat telah dikeluarkan kompaun $1,000 oleh Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Daerah Belait di bawah Akta Kesalahan-kesalahan Kecil Penggal 30 Bab 12(1)(d) kerana telah meninggalkan dan melonggokkan bahan binaan tanpa kebenaran secara sembarangan di tempat awam.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Daerah Belait, di sini, kedua-dua buah syarikat berkenaan didapati menimbunkan pasir, batu dan bahan lain di sebarang tempat awam ketika pegawai dan kakitangan penguatkuasaan mengadakan rondaan rutin di kawasan di bawah kawalan Jabatan Daerah Belait.

  Atas kesalahan berkenaan, kedua-dua buah syarikat dikenakan kompaun sebanyak $500 setiap syarikat. Kenyataan menegaskan bahawa jika gagal membayar denda berkenaan dalam masa tujuh hari daripada tarikh kompaun dikeluarkan, syarikat-syarikat berkenaan boleh dihadapkan ke mahkamah di mana denda $1,000 akan dikenakan bagi kesalahan pertama manakala itu, denda $3,000 dan penjara tidak melebihi tiga bulan bagi kesalahan berulang.

  Bahagian Penguatkuasaan akan sentiasa melakukan rondaan dan pemantauan terhadap kesalahan pembuangan sampah dari semasa ke semasa bagi memastikan tidak ada syarikat atau individu yang melakukan pembuangan sampah secara tidak terkawal di Daerah Belait.

  Bahan binaan yang telah ditinggalkan dan dilonggokkan secara sembarangan di tempat awam. – Gambar serahan Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Daerah Belait
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...