Lonjakan pelaburan tingkatkan sektor tenaga angin Sepanyol

VILLAR DE LOS NAVARROS – Didorong oleh lonjakan pelaburan dan projek baharu, kuasa angin telah menjadi sumber utama penjanaan elektrik Sepanyol sama seperti Eropah berusaha untuk mengekang import tenaganya dari Rusia.

“Kami berada di tempat yang sesuai di sini,” kata Joaquin Garcia Latorre, pengarah projek di Enel Green Power Espana, sambil menunjuk kepada tiang raksasa yang didirikan di kawasan tinggi perkampungan kecil di timur laut Villar de los Navarros.

Firma Sepanyol-Itali memilih tempat ini, yang terdedah kepada angin, untuk menubuhkan ladang angin 180 megawatt, salah satu ladang angin terbesar di negara itu.

Digelar Tico Wind, 43 turbin anginnya mula mengeluarkan kuasa pada November, kata Latorre manakala pekerja di sekelilingnya menjaga turbin, yang berketinggian lebih 100 meter.

“Terdapat antara 2,500 dan 3,000 jam angin di sini setiap tahun,” tambahnya.

Gambar menunjukkan turbin angin di ladang angin di Villar de los Navarros, wilayah Zaragoza di Sepanyol. – AFP

Ladang angin itu akan dapat menghasilkan 471 gigawatt jam setahun, cukup untuk memenuhi permintaan 148,000 isi rumah selepas ia beroperasi sepenuhnya dalam masa sebulan.

Jenis projek ini telah muncul di seluruh Sepanyol dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menjadikannya pengeluar kuasa angin kedua terbesar di Eropah selepas Jerman untuk kapasiti terpasang dan kelima terbesar di dunia.

Tenaga angin menjadi sumber utama pengeluaran elektrik di Sepanyol tahun lepas, menyumbang 23 peratus, mendahului nuklear (21 peratus) dan gas (17 peratus), menurut pengendali grid nasional REE.

Sektor itu “mendapat faedah daripada situasi yang menggalakkan” walaupun ‘brek’ kekal dalam pembangunannya, seperti pergantungan pada lelongan kerajaan, kata Francisco Valverde Sanchez, pakar tenaga boleh diperbaharui di perunding elektrik Menta Energia.

Minat pelabur

Berikutan lonjakan pada tahun 2000an berkat bantuan kewangan awam, sektor itu mengalami pemberhentian secara tiba-tiba apabila subsidi dikurangkan pada 2013 semasa krisis ekonomi Sepanyol.

Ia telah dicaj ke hadapan. Sepanyol, yang mempunyai sejumlah 1,265 ladang angin, mempunyai kapasiti kuasa angin terpasang sebanyak 28.1 gigawatt pada 2021, meningkat daripada 23.4 gigawatt pada 2018, menurut kumpulan industri AEE.

Dengan tanah luas yang kurang penduduk, rangka kerja undang-undang yang menggalakkan dan pembuat turbin angin yang canggih, Sepanyol merupakan salah satu pasaran yang paling ‘menarik’ untuk pelabur kuasa angin, kata ketua pengarah AEE Juan Virgilio Marquez.

Sepanyol adalah rumah kepada beberapa sektor kelas berat seperti Iberdrola dan Naturgay, menjadikannya pengeksport utama peralatan kuasa angin. “Ini menjelaskan kedinamikan sektor itu,” kata Marquez.

Minat pelabur juga datang dari luar sektor tenaga. Pada November, Amancio Ortega dari Sepanyol, pengasas fesyen pantas Zara dan salah seorang lelaki terkaya di dunia, menyumbang 245 juta euro (AS$268 juta) di ladang angin di wilayah timur laut Aragon.

Sepanyol pada 2020 berjanji untuk menjana 74 peratus tenaga elektriknya daripada sumber diperbaharui menjelang 2030, meningkat 47 peratus.

Untuk memenuhi sasaran itu, Sepanyol bergantung pada pembangunan tenaga angin luar pesisir, sektor yang masih di peringkat awal. Tetapi oleh kerana Sepanyol mempunyai ribuan kilometer garis pantai, angin luar pesisir mempunyai banyak ruang untuk berkembang.

“Ini adalah matlamat yang bercita-cita tinggi,” kata Valverde Sanchez, dengan alasan bahawa birokrasi kerajaan di sekitar projek ladang angin mesti dikurangkan agar ia dapat dipenuhi.

Hampir 600 projek tenaga angin sedang dalam kajian kerajaan, menurut AEE. Sebagai sebahagian rancangannya untuk bertindak balas terhadap kejatuhan ekonomi serangan Rusia ke atas Ukraine, Sepanyol berjanji untuk mempercepatkan kelulusan projek kuasa angin kurang daripada 75 megawatt.

“Negara kita mempunyai sumber semula jadi yang mencukupi untuk menjadi pengeluar dan pengeksport tenaga boleh diperbaharui terkemuka Eropah,” kata Perdana Menteri Pedro Sanchez baru-baru ini, sambil menambah ia boleh menjadi kunci membantu Kesatuan Eropah mencapai matlamatnya ‘kemerdekaan tenaga’. – AFP