Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  LTdL 2024 akan dikekalkan pada September atau Oktober

  KUALA LUMPUR, 14 SEPT – Penganjuran perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) edisi tahun depan, dijangka kekal diadakan pada September atau Oktober, kata Ahli Jawatankuasa Pengurusan Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI), Datuk Amarjit Singh.

  Beliau yang juga Naib Presiden Persatuan Berbasikal Malaysia (PKBM) berkata setakat ini, tiada perancangan untuk saingan berprestij itu kembali ke tarikh asal pada Februari atau Mac, kerana menyifatkan saingan pada penghujung tahun merupakan waktu terbaik bagi menganjurkan perlumbaan bertaraf ProSeries itu.

  “Saya rasa pada ketika ini kita, selesa dengan tarikh di hujung tahun, untuk tahun depan kita cadangkan pada September dan awal Oktober, tarikh-tarikh itu dalam proses kelulusan daripada UCI,” katanya ketika ditemui pada majlis pengenalan rakan penaja perdana LTdL 2023, di Majlis Sukan Negara (MSN) di Bukit Jalil hari ini. 

  Turut hadir, Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.

  Amarjit berkata penetapan tarikh tersebut penting bagi menarik lebih banyak penyertaan pasukan dari negara-negara lain, terutamanya berstatus World Team, untuk mengatur jadual perlumbaan masing-masing bagi musim depan.

  “Dalam masa dua tiga tahun lagi akan ada pembaharuan semula untuk kalender ProSeries, jadi kena tunjukkan misalnya kita ada siaran langsung dan sebagainya, organisasi yang stabil. Ini akan memudahkan proses pembaharuan semula (jadual perlumbaan).

  “Saya rasa tiga tahun akan datang, penganjur yang sama, Majlis Sukan Negara (MSN), Kementerian Belia dan Sukan dan Petronas, ini menjadikan ia lebih mudah dan perancangan boleh dimulakan lebih awal,” katanya.

  Perlumbaan LTdL kebiasaannya diadakan pada Febuari dan Mac sejak pertama kali penganjurannya pada 1996 hingga 2020, namun berikutan wabak COVID-19 dan kalendar kejohanan berbasikal lain menjadikan perlumbaan tersebut ditangguhkan kepada Oktober pada 2022.

  Terdahulu, penganjur LTdL hari ini mengumumkan syarikat Petroliam Nasional Berhad (Petronas) sebagai penaja perdana, perlumbaan tersebut. 

  LTdL 2023, yang akan menampilkan 132 pelumba daripada 22 pasukan, dijadual berlangsung dari 23 hingga 30 September. – Bernama

  Hannah Yeoh (tengah) menerima replika jersi daripada Pengurus Besar Kanan Komunikasi Strategik Kumpulan Petronas, Datin Anita Azrina Abdul Aziz (dua, kiri) pada majlis pengumuman penaja utama untuk sukan Le Tour de Langkawi di Majlis Sukan Negara (MSN) Bukit Jalil hari ini. – Bernama

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...