Lubnan tubuh jawatankuasa penyiasatan

PARIS, 6 OGOS – Kerajaan Lubnan telah memberi masa empat hari kepada sebuah jawatankuasa untuk menyiasat letupan dahsyat di pelabuhan Beirut kelmarin, kata Menteri Luar Negeri, Charbel Wehbe kepada radio Perancis hari ini.

“Pagi ini, keputusan diambil untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa penyiasat yang maksimum dalam masa empat hari harus memberikan laporan terperinci mengenai tanggungjawab, bagaimana, siapa, apa, di mana? Akan ada keputusan kehakiman,” katanya kepada radio Europe 1.

“Ini adalah serius dan kami memandang berat mengenainya,” kata Wehbe.

“Mereka yang bertanggungjawab atas kesalahan kecuaian yang mengerikan ini akan dihukum oleh sebuah jawatankuasa kehakiman,” tambahnya.

Angka kematian akibat letupan besar itu seramai 137, tetapi dengan puluhan orang masih hilang dan 5,000 cedera, jumlah mangsa dijangka meningkat ketika pekerja penyelamat terus mencari mangsa.

Kerosakan besar yang berlaku di pelabuhan Beirut dan kawasan di sekitarnya, sehari selepas letupan dahsyat di pelabuhan ibu kota Lubnan telah membunuh lebih 100 orang dan mencederakan lebih 5,000. – AFP

Gabenor Beirut menganggarkan 300,000 orang mungkin kehilangan tempat tinggal sementara akibat bencana itu, yang menurutnya akan menelan belanja negara yang diliputi hutang melebihi AS$3 bilion.

Kelmarin, kerajaan menuntut penahanan terhadap mereka yang bertanggungjawab kerana menyimpan sejumlah besar amonium nitrat, bahan yang digunakan dalam baja dan bahan letupan, di pelabuhan ibu kota Lubnan itu.

Menurut pegawai Lubnan, letupan itu disebabkan oleh api yang menyalakan 2,750 tan nitrat di gudang di tepi pelabuhan.

“Ini adalah kemalangan, laporan awal menunjukkan ia adalah kecuaian mengurus produk letupan. Ini adalah pengabaian yang sangat serius yang berlanjutan selama enam tahun,” kata Wehbe.

Perdana Menteri Hassan Diab dan Presiden Michel Aoun telah berjanji untuk membawa pelakunya ke penjara.

Kumpulan Hak Asasi Manusia menyokong permintaan tinggi untuk siasatan antarabangsa sebagai satu-satunya pilihan yang boleh dipercayai. – AFP