LV Peraga Fesyen ‘Pertembungan Zaman’

PARIS – Louis Vuitton telah menutup minggu fesyen Paris pada Selasa lalu dengan satu pertunjukan fesyen penuh sinematik yang mempesonakan.

Dengan berkonsepkan fesyen ‘pertembungan zaman’, pertunjukkan ekstravaganza di muzium Louvre itu tampil dengan paduan suara 200 orang penyanyi koir yang mengenakan kostum bersejarah dari abad ke-15 hingga 1950an.

Pereka Nicolas Ghesquiere mengupah pakaian kostum milik Stanley Kubrick yang memenangi anugerah Oscar, Milena Canonero, yang berpakaian ‘Barry Lyndon’ dan ‘A Clockwork Orange’ untuk menyusun latar belakang lima tingkat untuk pertunjukan itu, dengan diiringi muzik yang diubahsuai semula daripada Nicolas de Grigny pada abad ke-18.

Beliau menyifatkan koleksinya sebagai ‘pertembungan gaya hidup yang meriah dan berkilau’ antara masa lalu dan sekarang.

Jelasnya, konsep itu menampilkan pakaian pannier pada abad ke-19 yang dipadankan dengan postmoden biker dan jaket ski dalam salah satu daripada beberapa kombinasi yang tidak mungkin dilakukan. Jalur pin, yang masih berpaut sebagai seragam kewangan antarabangsa, telah diambil dan dipindahkan ke seluar kulit, pakaian, skirt dan baju rompi.

Pereka itu berkata dia cuba ‘melakukan segala yang anda boleh lakukan dengan pakaian, mencampurkan dan memadankannya’ dan mencari kemungkinan baharu tanpa kekangan gaya yang sepatutnya dan tidak boleh berfungsi.

“Koleksi ini adalah bertentangan sepenuhnya dengan ‘penampilan keseluruhan’. Ia adalah penalaan cara berpakaian,” tambah Ghesquiere.

Di barisan hadapan yang biasanya terdiri daripada bintang-bintang termasuk pelakon-pelakon Hollywood, Lea Seydoux, Florence Pugh dan Alicia Vikander, di mana Ghesquiere mendedahkan pengubahsuaian khas baharu untuk beg klasik Vuitton Keepall serta ‘mini cabas’ baharu.

Antara pakaian yang digayakan di pentas pertunjukan fesyen itu ialah jaket ski berbilang warna disusuli seluar pendek bersulam, pakaian sutera panjang hingga lutut dengan cetakan harimau berkilauan, kasut kulit but hitam dengan warna kilat geometri, dan jaket plastik yang disesuaikan dengan lapel berwarna hitam. – AFP/AP

Antara koleksi yang diperagakan oleh model pereka fesyen Nicolas Ghesquiere pada pertunjukan fesyen koleksi siap pakai pakaian Wanita Musim Sejuk 2020-2021. – Gambar-gambar AFP/AP