Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Macron usaha dapat sokongan Eropah untuk Ukraine

  PARIS, 26 FEB – Presiden Perancis, Emmanuel Macron akan menjadi tuan rumah kepada pemimpin Eropah hari ini untuk persidangan yang bertujuan untuk mengukuhkan sokongan Barat terhadap Ukraine, ketika perang menjangkau tahun ketiga.

  Pertemuan di Paris akan menjadi peluang kepada para peserta untuk “menegaskan semula perpaduan serta keazaman mereka untuk menumpaskan perang yang dilancarkan oleh Rusia di Ukraine”, kata jawatan presiden Perancis.

  Ia juga menandakan keinginan Macron untuk menampilkan dirinya sebagai juara Eropah dalam perjuangan Ukraine, di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa sokongan Amerika akan berkurangan pada tahun-tahun akan datang.

  “Ukraine berjuang untuk dirinya sendiri, untuk cita-citanya, untuk Eropah kita. Komitmen kami dipihaknya tidak akan goyah,” tulis Macron di X, untuk menandakan dua tahun sejak pemimpin Rusia, Vladimir Putin melancarkan pencerobohan berskala penuh oleh Moscow pada 24 Februari 2022.

  Bagi Macron, persidangan itu juga merupakan peluang untuk menunjukkan autonomi Eropah dalam hal keselamatan, yang dia minta walaupun sebelum pencerobohan.

  Canselor Jerman, Olaf Scholz dan Presiden Poland, Andrzej Duda akan menjadi antara kira-kira 20 ketua negara dan kerajaan Eropah yang hadir pada persidangan itu, yang akan dibuka dengan ucapan video daripada Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky.

  Negeri-negeri lain akan diwakili pada peringkat menteri, dengan Setiausaha Luar Negeri, David Cameron melakukan perjalanan ke Paris untuk Britain. Amerika Syarikat (AS) dan Kanada juga akan diwakili.

  Bercakap kepada pemberita kelmarin, Zelensky berkata bahawa para pemimpin di Eropah telah menyedari ‘betapa berbahaya’ perang itu bagi ‘seluruh Eropah.’ – AP

  Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy (kiri), dan Emmanuel Macron berjabat tangan selepas sidang akhbar di Istana Elysee di Paris pada 16 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...