Madrid kecundang, peluang Barca kekal di puncak Liga

MADRID, 9 MAC – Harapan Real Madrid untuk terus kekal di persada liga selepas memenangi Clasico berderai selepas mereka tewas 2-1 menentang Real Betis semalam, sekali gus memberi peluang kepada Barcelona untuk menjauhkan jurang mata kedudukan liga.

Real Betis yang beraksi di halaman sendiri di Stadium Benito Villamarin, layak memenangi perlawanan itu akibat dua kesilapan yang di lakukan Madrid memusnahkan harapan mereka untuk kekal di puncak La Liga dengan Barca kini mempunyai kelebihan dua mata di atas Madrid.

Kesilapan daripada Sergio Ramos membawa padah apabila Sidnei tidak mensia-siakan peluang itu untuk menjaringkan gol pembukaan buat Betis dan Karim Benzema berjaya menyamakan kedudukan melalui sepakan penalti pada separuh masa kedua.

Walau bagaimanapun, Benzema melakukan kesilapan kedua apabila hantarannya kurang kemas, memberikan ruang kepada Cristian Tello untuk menjaringkan gol kemenangan Betis pada minit-minit terakhir perlawanan dan merupakan kemenangan pertama mereka daripada lapan perlawanan.

Madrid hampir sahaja telah melakukan langkah penting minggu lalu dengan mengalahkan Barcelona 2-0 tetapi keputusan ini mengejutkan dan mensia-siakan peluang mereka di Santiago Bernabeu.

Betis melonjak naik ke kedudukan ke-12 dan menjauhkan jurang lapan mata dari pasukan tiga terbawah liga.

Madrid kini telah tewas tiga daripada empat perlawanan terakhir mereka dan hanya memenangi dua daripada tujuh perlawanan, dengan persembahan mereka pamerkan lebih banyak memberi peluang kepada Barca untuk mengekalkan kedudukan.

Selepas perlawanan menentang Eibar Jumaat ini, pasukan Zinedine Zidane akan berkunjung ke Manchester City bagi perlawanan Liga Juara-Juara dengan harapan mereka dapat bangkit selepas kekalahan 2-1 pada perlawanan pusingan pertama mereka.

Ramos mempamerkan persembahan buruk semalam menentang Betis, di mana kecuaiannya membawa padah memberikan peluang gol pertama kepada pihak lawan. – AFP

Reaksi Karim Benzema dari Real Madrid di akhir perlawanan La Liga antara Betis dan Real Madrid di Stadium Benito Villamarin di Seville, Sepanyol, pada Mac. 8. – AP