Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Mafarikha kongsi pengalaman dijangkiti COVID

Sudah sebulan berlalu Mafarikha Akhir dijangkiti COVID-19 tahap lima, dan penyanyi itu memberitahu bahawa dia masih tidak dapat melupakan beberapa insiden sepanjang dia dimasukkan ke dalam hospital.

Mafarikha, 29, berkata, bukan mudah untuk mengekalkan kewarasan sepanjang berada di hospital apatah lagi menyaksikan sendiri beberapa orang pesakit meninggal dunia.

“Sejak 24 Oktober 2022, tiga orang pesakit kritikal meninggal dunia di sebelah saya. Untuk kekal waras di hospital bukan mudah tapi hidup mesti diteruskan!

“Saya telah melihat banyak perkara dalam tempoh 29 hari ini, seperti pesakit yang jantungnya terhenti selama enam minit dan hidup semula tetapi meninggal dunia beberapa jam kemudian.

“Lagi lama saya di sini, saya fikir saya mungkin bertukar jadi doktor atau jururawat,” katanya.

Mafarikha berkongsi pengalaman itu menerusi Instastory miliknya.

Tambahnya, mentalnya ‘penat’ apabila melihat seorang lagi pesakit meninggal dunia apatah lagi melihat masih ramai pesakit COVID-19 di dalam wad.

Keadaan itu membuatkan dia sering menangis dan permintaan untuk pulang ke rumah tidak dibenarkan memandangkan keadaan dirinya juga masih belum pulih sepenuhnya.

Dalam pada itu, Mafarikha turut berkongsi beberapa adab ketika melawat pesakit yang ditidurkan atau dalam keadaan separuh sedar.

Malah dia juga mengingatkan setiap waris yang melawat tidak perlu menangis di sisi pesakit kerana mereka ditidurkan dan bukannya terlelap dengan sendiri.

“Cuba buat mereka rasa tenang, sebab mereka mendengar. Cakap dengan nada yang perlahan dan tenang. Jangan baca ayat kuat-kuat atau meraung. Jaga adab.

“Cakap kepada mereka bahawa mereka akan hidup lebih lama lagi dan semua orang sedang menunggu mereka untuk bangun. Jadi, pesakit secara tidak langsung akan berjuang untuk terus hidup,” kongsinya. – Agensi

Mafarikha kongsi pengalaman dirawat di hospital semasa dijangkiti COVID. – Agensi
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -