Mahkamah Agung sekat mandat vaksin perniagaan di AS

WASHINGTON, 14 JAN – Mahkamah Agung AS memberikan hambatan kepada Presiden Joe Biden kelmarin, menyekat mandat vaksinasi atau ujian COVID-19 untuk pekerja perniagaan besar.

Pada masa yang sama, mahkamah tertinggi negara membenarkan mandat vaksinasi untuk pekerja penjagaan kesihatan di kemudahan yang menerima pembiayaan persekutuan.

Biden berkata dia kecewa dengan keputusan mahkamah yang membatalkan mandatnya untuk perniagaan yang mempunyai 100 pekerja atau lebih untuk diberikan vaksin atau ujian COVID-19.

“Saya kecewa apabila Mahkamah Agung telah memilih untuk menyekat keperluan menyelamatkan nyawa yang waras untuk pekerja di perniagaan besar yang berasaskan sains dan undang-undang,” kata Biden dalam satu kenyataan.

Presiden mengalu-alukan keperluan bahawa pekerja penjagaan kesihatan diberi vaksin, mengatakan ia akan menjejaskan kira-kira 10 juta orang yang bekerja di kemudahan yang menerima dana persekutuan dan akan ‘menyelamatkan nyawa’.

Selepas berbulan-bulan rayuan awam kepada rakyat AS untuk mendapatkan vaksin COVID-19, yang telah mengorbankan lebih daripada 845,000 orang di AS, Biden mengumumkan pada September lalu bahawa beliau mewajibkan vaksinasi di syarikat swasta besar.

Pekerja yang tidak diberi vaksin perlu mengemukakan ujian negatif mingguan dan memakai pelitup muka semasa bekerja. – AFP

Mahkamah Agung AS menyekat mandat vaksinasi atau ujian COVID-19 untuk pekerja perniagaan besar. – AFP