Saturday, October 1, 2022
29 C
Brunei

Mahkamah beri lampu hijau untuk litar Zandvoort

-

THE HAGUE, 13 OGOS – Mahkamah Belanda kelmarin menetapkan bahawa litar Zandvoort dibenarkan untuk menganjurkan perlumbaan Grand Prix Formula Satu pada September, menolak bantahan dikemukakan oleh aktivis alam semula jadi yang mengatakan litar tersebut merosakkan hidupan liar seperti katak dan cicak yang dilindungi.

Aktivis dari Duinbehoud mencabar keputusan pihak berkuasa tempatan untuk mengecualikan litar tersebut daripada undang-undang pemuliharaan agar mereka dapat membina tempat duduk peminat untuk Grand Prix. Tetapi mahkamah di Haarlem berkata terdapat ‘sebab kukuh mengatasi kepentingan awam’ untuk memberikan permit supaya perlumbaan dapat diadakan buat kali pertama sejak 1985.

“Mahkamah mendapati bahawa pihak berkuasa tempatan mempunyai bukti mencukupi bahawa pemasangan tempat duduk peminat adalah satu keperluan bagi GP Belanda untuk diuruskan secara selamat dan teratur,” menurut mahkamah dalam kenyataan.

“Alasan mengatasi kepentingan awam kebanyakannya tertakluk kepada menjadikan acara sukan berkelas dunia menjadi realiti, dengan kepentingan kebangsaan dan antarabangsa,” kata mahkamah, menambah bahawa GP mungkin mampu ‘meningkatkan ekonomi’.

Mahkamah berkata bahawa faktor tersebut melebihi keburukan terhadap haiwan liar tersebut.

“Gangguan terhadap cicak dan katak serta kerosakan kekal terhadap tempat tinggal adalah terbatas dan sebahagian besar bersifat sementara,” menurut kenyataan.

Kumpulan aktivis tersebut berkata mereka akan mengemukakan rayuan.

“Mahkamah menerima lebih daripada 10 ekar habitat haiwan dilindungi musnah,” menurut ketua kumpulan, Marc Janssen. Dia berkata perintah tersebut mengetepikan fakta bahawa kawasan itu akan diusahakan dan akan mengambil masa ‘bertahun-tahun’ untuk rizab semula jadi kembali pulih. – AFP

Aksi pelumba Formula Satu bersaing di Grand Prix. Mahkamah Belanda menetapkan bahawa litar Zandvoort dibenarkan untuk menganjurkan perlumbaan Grand Prix Formula Satu pada September selepas menerima bantahan daripada aktivis alam sekitar. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -