Monday, July 15, 2024
27.3 C
Brunei

  -

  Mahkamah ‘buka jalan’ anak presiden bertanding p’raya

  JAKARTA, 16 OKT – Indonesia hari ini meminda syarat kelayakan untuk bertanding jawatan presiden dan naib presiden, mewujudkan pengecualian kepada had umur minimum yang boleh membuka jalan kepada anak lelaki presiden ketika ini untuk menyertai pertandingan itu.

  Mahkamah Perlembagaan Indonesia menolak usul untuk menurunkan umur minimum di bawah 40 tahun, tetapi meluluskan pengecualian untuk calon yang sebelum ini dipilih untuk jawatan awam.

  Terdapat spekulasi meluas bahawa anak lelaki Presiden Joko Widodo berusia 36 tahun dan Datuk Bandar Surakarta ketika ini, Gibran Rakabuming Raka akan bertanding pada pemilihan presiden 2024 sebagai rakan bertanding naib Menteri Pertahanan, Prabowo Subianto.

  Jokowi, sebagai presiden yang dikenali ramai, minggu lalu menafikan kritikan bahawa beliau cuba mewujudkan dinasti politik dalam negara demokrasi ketiga terbesar di dunia itu, sebaliknya menegaskan bahawa pilihan pemimpin adalah milik rakyat.

  Mahkamah Perlembagaan telah diketuai oleh abang ipar presiden, Ketua Hakim Negara Anwar Usman, memarakkan lagi kritikan.

  “Dengan keputusan ini, artikel 169 Surat Q Undang-undang No.7/2017 tentang pilihan raya umum kini akan berbunyi sebagai berikut: umur minimum 40 tahun atau pernah memegang jawatan melalui pilihan raya umum, termasuk pemimpin wilayah,” kata Usman mengenai keputusan mahkamah, yang membahagikan bangku lima menyokong dan empat menentang. – AFP

  Hakim Anwar Usman (kiri) dan Suhartoyo (kanan) bercakap semasa pendengaran keputusan petisyen di Jakarta pada 16 Oktober. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ekonomi China berkembang kurang daripada jangkaan

  BEIJING, 15 JULAI - Ekonomi China berkembang 4.7 peratus tahun ke tahun pada suku kedua 2024, data rasmi menunjukkan hari ini, kurang daripada jangkaan...