Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Mahkamah HK arah Evergrande dibubarkan

  HONG KONG, 29 JAN – Mahkamah Hong Kong hari ini mengarahkan pembubaran syarikat gergasi hartanah China Evergrande, tetapi firma itu berkata ia akan terus beroperasi dalam kes yang telah menjadi simbol krisis ekonomi negara yang semakin meruncing.

  Pernah menjadi firma hartanah terbesar China, hutangnya yang melebihi AS$300 bilion telah menjadi lambang krisis selama bertahun-tahun dalam pasaran hartanah negara itu yang telah menjadi buah mulut di seluruh ekonomi kedua terbesar dunia itu.

  Perintah itu memulakan proses panjang yang sepatutnya menyaksikan aset luar pesisir Evergrande dibubarkan dan pengurusannya diganti, selepas syarikat itu gagal membangunkan rancangan penstrukturan semula yang berfungsi.

  Pengarah eksekutif syarikat itu berikrar keputusan mahkamah Hong Kong tidak akan memberikan kesan kepada operasinya di dalam negara, manakala penganalisis berkata keputusan itu akan terus menghakis keyakinan pelabur asing terhadap China.

  “(Memandangkan) kekurangan kemajuan yang jelas di pihak syarikat dalam mengemukakan cadangan penstrukturan semula yang berdaya maju dan ketaksolvenan syarikat… saya berpendapat adalah wajar mahkamah membuat perintah penggulungan terhadap syarikat itu, yang saya perintahkan,” kata Hakim Mahkamah Tinggi, Linda Chan.

  Dia menambah Evergrande dijangka membincangkan ‘cadangan berdaya maju’ dengan pemiutang, mendapatkan pendapat undang-undang dan berunding dengan pihak berkuasa tanah besar China – tetapi ‘tidak ada apa-apa yang berlaku’.

  Chan dijangka mengeluarkan alasan terperincinya untuk perintah penggulungan itu lewat hari ini dan akan mengendalikan urusan pelantikan seorang penyelesai.

  Pengarah Eksekutif Evergrande, Shawn Siu, menyifatkan keputusan itu sebagai ‘dikesali’, tetapi berikrar operasi syarikat di China akan diteruskan. – AFP

  Penduduk berjalan di depan kompleks komersial Evergrande di Beijing kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...