Monday, July 15, 2024
27.3 C
Brunei

  -

  Mahkamah London sedia umum keputusan ekstradisi Assange

  LONDON, 20 MEI – Pengasas WikiLeaks, Julian Assange bakal mengetahui nasibnya hari ini sama ada dia telah mendapat pengampunan dalam pertarungan undang-undang terakhirnya untuk mengelak daripada ekstradisi dari Britain ke Amerika Syarikat (AS).

  Warga Australia berusia 52 tahun itu memohon kebenaran untuk merayu keputusan yang membenarkannya dihantar untuk menghadapi perbicaraan AS atas tuduhan pengintipan, selepas perbicaraan mahkamah yang telah lama berlarutan.

  Dua hakim Mahkamah Tinggi London yang mengendalikan permohonan Assange menangguhkan kes itu pada Mac, meminta peguam kerajaan AS memberikan jaminan yang memuaskan tentang perlindungan kebebasan bersuara dan dia tidak akan menghadapi hukuman mati jika sabit kesalahan.

  Tetapi dia mempersoalkan sama ada anak guamnya boleh bergantung kepada Pindaan Pertama Perlembagaan AS, yang meliputi kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar, dalam perbicaraan.

  James Lewis, yang mewakili kerajaan AS, memberitahu mahkamah bahawa kelakuan Assange tidak dilindungi dalam Pindaan Pertama.

  Ia tidak berlaku kepada sesiapa “berkaitan dengan penerbitan maklumat pertahanan negara yang diperoleh secara tidak sah yang memberikan nama sumber yang tidak bersalah kepada risiko bahaya yang serius dan akan berlaku,” katanya. – AFP

  Penyokong pengasas WikiLeaks, Julian Assange berdemonstrasi di luar Mahkamah Keadilan Diraja, di London pada 20 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ekonomi China berkembang kurang daripada jangkaan

  BEIJING, 15 JULAI - Ekonomi China berkembang 4.7 peratus tahun ke tahun pada suku kedua 2024, data rasmi menunjukkan hari ini, kurang daripada jangkaan...