Mahkamah Majistret putuskan penghakiman kes hasutan

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 DIS – Mahkamah Tinggi di sini, memberi kuasa kepada Mahkamah Majistret untuk memberikan penghakiman bagi kes Shahiransheriffudin bin Shahrani Muhammad yang berdepan pertuduhan di bawah Akta Hasutan.

Ketua Hakim, Dato Seri Paduka Steven Chong pada 7 Disember lalu memberi kuasa kepada Majistret Kanan, Lailatul Zubaidah binti Haji Mohd Hussain untuk memberi penghakimannya tanpa kehadiran tertuduh yang telah melarikan diri selepas perbicaraan dan sebelum penghakiman dibuat.

Ketua Hakim meminta Peguam Pengiran Khairul Nizam bin Pengiran Haji Mohd Yassin dari firma guaman Messrs Yusof Halim & Partners untuk hadir dalam sesi penghakiman pada 12 Disember 2019 bagi mewakili anak guamnya.

Tertuduh yang juga kakitangan kerajaan dibicarakan di bawah Bab 24 Akta Hasutan kerana memberi komen mengenai dasar persijilan Halal Kementerian Hal Ehwal Ugama. Dia dituduh di bawah Seksyen 4 (1) (c) Akta Hasutan yang mendakwa telah mengeluarkan komen itu dalam laman Facebook miliknya pada 16 Julai 2017.

Permohonan untuk mendapatkan kebenaran memberi penghakiman dibuat Timbalan Pendakwa Raya, Qamarul Affyian bin Abdul Rahman yang mengendalikan kes pendakwaan.