Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Mahkamah Sweden benarkan aktivis saman kerajaan

  STOCKHOLM, 21 MAC – Mahkamah di Sweden hari ini membenarkan sekumpulan aktivis alam sekitar, termasuk Greta Thunberg untuk memfailkan saman terhadap kerajaan Sweden atas apa yang mereka katakan adalah tindakan yang tidak mencukupi dalam isu iklim.

  Inisiatif yang dipimpin oleh belia Aurora, mengatakan di laman web mereka bahawa kerajaan Sweden tidak memperlakukan krisis iklim sebagai satu krisis.

  Pada tahun lalu, lebih daripada 600 orang di bawah umur 26 tahun menandatangani dokumen sebagai dasar untuk saman tersebut, mengatakan negara itu telah melanggar hak asasi rakyat dengan dasar iklimnya. Pada 25 November, beratus-ratus aktivis, di antaranya Thunberg yang memegang kadbod bertulis ‘sekarang kita saman kerajaan,’ berarak melalui ibu negara Sweden ke mahkamah untuk memfailkan saman tersebut.

  Tindakan ini selari dengan laporan saintis yang memberi amaran bahawa peluang untuk mengehadkan peningkatan suhu pada masa depan kepada 1.5 darjah Celsius sejak zaman pra-industri semakin berkurangan.

  Mahkamah Daerah Nacka mengatakan kerajaan Sweden diberi tiga bulan untuk mengemukakan responsnya.

  Mahkamah tersebut mengatakan bahawa ia tidak dapat memberikan sebarang ramalan untuk masa sama ada untuk perbicaraan atau keputusan kes.

  Dalam salah satu kes yang terkenal, mahkamah tertinggi di Jerman mengeluarkan keputusan pada tahun 2021 bahawa kerajaan harus menyesuaikan sasaran iklimnya untuk mengelakkan beban yang tidak adil kepada generasi muda. – AP

  Gambar fail aktivis iklim Greta Thunberg semasa demonstrasi oleh organisasi pimpinan belia Aurora di Stockholm, Sweden pada 25 November 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -