Mahkamah: Tesla dibenarkan tebang pokok

BERLIN, 21 FEB – Sebuah mahkamah Jerman memutuskan bahawa penebangan pokok dari tapak kilang kereta elektrik pertama Tesla Inc di Eropah boleh diteruskan, beberapa hari selepas ia mengeluarkan injunksi menghentikan buat sementara waktu kerja-kerja persediaan.

Mahkamah pentadbiran tertinggi di rantau Berlin-Brandenburg memutuskan lewat semalam bahawa pihak berkuasa mempunyai hak untuk membuka laluan kepada kerja-kerja berkenaan.

Mahkamah telah mengeluarkan satu injunksi pada hujung minggu lalu untuk memberinya masa untuk menimbang kes itu selepas kumpulan alam sekitar mencabar keputusan mahkamah rendah mengatakan Tesla boleh meneruskan kerja-kerja menebang pokok. Kelulusan perancangan akhir untuk kilang masih belum diberikan.

Syarikat itu mahu memulakan pengeluaran 150,000 kereta elektrik setahun dari pertengahan 2021, dengan rancangan untuk menambah jumlah tersebut kepada setengah juta setahun.

Tesla mengumumkan pada November bahawa ia telah memutuskan untuk membina kilang pertamanya di Eropah di kawasan Berlin. Tapak yang dirancang itu terletak di Gruenheide, timur ibu negara di negeri Brandenburg.

Kumpulan lobi perniagaan Jerman, Persekutuan Industri Jerman, pada hari ini mengalu-alu keputusan mahkamah terbaharu. Holger Loesch, pegawai kanan dengan kumpulan, menyifatkannya sebagai ‘isyarat penting untuk Jerman sebagai tapak untuk pelaburan.’ – AP

Pokok-pokok yang ditebang bertimbun di pintu masuk tapak untuk kilang Tesla berhampiran Gruenheide, Jerman pada 16 Februari 2020. – AP