Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Mahkamah Thailand terima kes yang bertujuan bubarkan parti reformis

  BANGKOK, 3 APRIL – Mahkamah Perlembagaan Thailand pada hari ini bersetuju mendengar kes menuntut pembubaran parti reformis, Move Forward Party (MFP) berhubung ikrar kempen mereka untuk memperbaharui undang-undang fitnah kerajaan yang keras.

  Parti itu mengubah susunan politik kerajaan pada pilihan raya Mei tahun lalu, memperoleh undi terbanyak selepas kempen yang menjanjikan pembaharuan tentera, monopoli perniagaan dan meminda undang-undang lese-majeste.

  Tetapi tawaran berani mereka mengejutkan pertubuhan Thai dan berakhir dengan mereka terkurung daripada kerajaan campuran berikutan perbalahan politik dan undang-undang selama berbulan-bulan.

  Bulan lalu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersetuju ‘sebulat suara’ untuk membuat petisyen kepada Mahkamah Perlembagaan untuk membubarkan MFP berhubung ikrar kempen parti itu untuk memperbaharui undang-undang penghinaan diraja yang keras.

  Dalam satu kenyataan, Mahkamah Perlembagaan berkata hari ini ia “menerima permintaan untuk keputusan ini”.

  Ia menambah parti itu mempunyai 15 hari untuk mengemukakan bukti.

  Ia susulan satu lagi keputusan mahkamah pada bulan Januari yang memutuskan ikrar kempen MFP mengenai undang-undang lese-majeste adalah percubaan untuk menggulingkan raja berperlembagaan.

  Thailand mempunyai sejarah parti politik yang digulung oleh campur tangan kehakiman, termasuk pelopor MFP Parti Hadapan Masa Depan (FFP), yang dibubarkan pada 2020 atas isu kewangan.

  Walaupun memenangi kebanyakan kerusi, MFP dikecualikan daripada gabungan yang membentuk kerajaan, dan pemimpin ketika itu, Pita Limjaroenrat, disekat daripada menjadi perdana menteri. – AFP

  Bekas calon perdana menteri Thailand dan Ahli Parlimen MFP, Pita Limjaroenrat (tengah) menghadiri sidang media di parlimen Thailand di Bangkok pada 31 Januari 2024, selepas mahkamah Perlembagaan Thailand mengarahkan Pita dan MFP berhenti berkempen untuk pembaharuan lese-majeste dengan segera. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...