Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Mahkamah tinggi Seoul berpihak kepada pemilik iPhone berkenaan ‘batterygate’

  SEOUL, 8 DIS – Mahkamah tinggi di Seoul pada hari Rabu memutuskan menentang Apple dalam saman ganti rugi yang difailkan oleh pengguna di Seoul berhubung dakwaan gergasi teknologi AS itu sengaja merendahkan prestasi iPhone lama dalam kontroversi yang kemudiannya dikenali sebagai ‘batterygate’.

  Mahkamah tinggi Seoul pada kelmarin meminta Apple membayar 70,000 won (AS$53) setiap satu kepada tujuh pemilik iPhone yang merupakan sebahagian daripada tuntutan mahkamah yang menuduh syarikat itu memperlahankan peranti melalui kemas kini perisian. Pemilik kemudian mendakwa bahawa syarikat itu memperlahankan prestasi iPhone untuk mendapatkan mereka membeli model yang lebih baru.

  Mahkamah berkata bahawa Apple mempunyai kewajipan untuk memberitahu pengguna tentang kemas kini yang mengehadkan prestasi, dan tidak berbuat demikian menafikan mereka pilihan sama ada untuk memasangnya atau tidak.

  Pemilik iPhone menyaman Apple untuk ganti rugi pada 2018, selepas syarikat itu melancarkan kemas kini yang termasuk ciri yang menghalang peranti daripada dimatikan.

  Lebih 62,000 pemilik menyertai tuntutan mahkamah pada mulanya, tetapi hanya tujuh daripada mereka memutuskan untuk melalui proses percubaan yang panjang.

  Mahkamah rendah juga telah memutuskan yang memihak kepada pemilik iPhone, menyatakan bahawa ciri yang dikemas kini mengubah prestasi peranti dengan cara yang menyebabkan kesulitan kepada penggunanya. – ANN/The Korea Herald

  Pengguna iPhone di hadapan tanda Apple yang besar. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...