Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Mahkamah tolak permohonan syarikat untuk semakan denda

  Oleh Nour Maghfirah –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 NOV – Pada 16 November lalu, Presiden Mahkamah Rayuan, Ketua Hakim Negara Dato Seri Paduka Steven Chong, yang bersidang bersama Hakim Michael Peter Burrell, dan Hakim Conrad Seagroatt, menolak permohonan syarikat untuk semakan denda, memetik kelonggaran mahkamah menjatuhkan hukuman.

  Mahkamah Perantaraan pada 24 Disember telah memerintahkan Tradetech Sdn Bhd, yang pengarahnya telah mengaku bersalah atas pertuduhan memperdagangkan produk toner dakwat pencetak HP yang melanggar hak cipta, untuk menyelesaikan denda $64,500.

  Terdahulu, pihak parties berhujah mengenai hukuman yang sesuai untuk diambil kira oleh mahkamah.

  Peguam bela syarikat dalam perbicaraan, Pengiran Shahyzul bin Pengiran Abdul Rahman, menegaskan perkara yang memburukkan pihak pendakwaan untuk peranan minimum syarikat dalam membekalkan toner pencetak HP yang melanggar hak cipta kepada kementerian, jabatan dan pusat perubatan kerajaan pada 2017 dan 2018 yang mereka dapati sesuai untuk digunakan.

  Pihak pendakwaan berhujah bahawa kesalahan syarikat defendan adalah sama seperti penglibatannya dalam operasi.

  Antara toner pencetak HP yang dipamerkan PPDB. – GAMBAR SERAHAN PPDB
  GAMBAR SERAHAN PPDB

  Mengenai isu denda yang setimpal dengan kesalahan, Pendakwa Raya Shamsuddin Haji Kamaluddin menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman pencegahan, dengan mengarahkan syarikat defendan menyelesaikan sekurang-kurangnya $75,000, atas nama melindungi hak harta intelek.

  Pihak pembelaan berhujah bahawa denda yang bersamaan dengan harga barang yang terlibat dalam pertuduhan itu sepatutnya mencukupi.

  “Sabit kesalahan adalah hukuman yang cukup kepada anak guam saya kerana terdapat kesan daripada laporan berita mengenai kes itu yang didedahkan kepada umum,” tambah peguam itu.

  Hakim Harnita Zelda Skinner semasa menjatuhkan hukuman, berpendapat bahawa denda itu harus ditentukur berdasarkan setiap item.

  Mahkamah juga mengambil kira pengakuan bersalah defendan pada peluang pertama dan pengakuan dalam mitigasi, dan mengimbanginya dengan isu yang dibangkitkan oleh pihak pendakwaan, mengenai keputusan mahkamah untuk menjatuhkan denda berdasarkan pengiraan $300 setiap barang yang melanggar hak cipta.

  Mahkamah juga bersetuju untuk menimbang penglibatan syarikat defendan dalam operasi pada skala penuh.

  Polis digesa oleh pengedar rasmi HP yang kemudiannya mendapati syarikat itu memiliki 215 kartrij toner di premis perniagaan itu pada 28 Julai 2018.

  Siasatan lanjut dan penemuan pakar mengesahkan bahawa item itu bukan produk HP tulen.

  Mahkamah rayuan menjangkakan bahawa keuntungan tahunan defendan berkemungkinan $79,000.

  “Atas dasar ini, denda itu boleh dianggap sebagai ringan,” mahkamah menyimpulkan.

  Tradetech telah diwakili oleh pengarahnya pada rayuan tersebut.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...