Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Mahkamah tolak rayuan kes penyelewengan wang

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 DIS – Mahkamah Rayuan telah menolak rayuan yang dibuat pada 12 November lalu, terhadap sabitan dan hukuman ke atas seorang bekas anggota polis berhubung kes penyelewengan wang bon jaminan.

Pendakwa Raya Shamshuddin Haji Kamaluddin telah mengemukakan fakta kes di mahkamah bagi membantu menjawab rayuan itu.

Mohd Soffian bin Haji Kipli disabitkan bersalah selepas perbicaraan di Mahkamah Perantaraan pada 23 Januari 2021 atas tiga pertuduhan melibatkan pecah amanah oleh seorang penjawat awam.

Perayu merupakan seorang anggota polis dengan wang bon jaminan tunai yang telah diselewengkan sehingga $17,400 antara 1 September 2015 hingga 28 Februari 2018.

Presiden Mahkamah Rayuan Michael Peter Burrel, yang bersidang bersama Hakim Conrad Seagroatt dan Michael Lunn melihat bahawa hakim perbicaraan berhak membuat kesimpulan tegas yang melibatkan keterangan di mana Mohd Soffian bin Haji telah berulang kali gagal menyerahkan wang bon jaminan, dan hanya menyerahkan $3,900 pada akhirnya.

Mahkamah juga memutuskan bahawa hukuman penjara empat tahun dan perintah pampasan sebanyak $13,900 memihak kepada pasukan polis adalah sesuai sepenuhnya.

Penyalahgunaan kedudukan dan kuasa perayu selama dua setengah tahun telah menjejaskan keyakinan orang ramai terhadap integriti pasukan polis dan kerugian besar itu diambil kira sebagai faktor memburukkan kes yang membawa kepada penolakan rayuan oleh mahkamah.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -