Majlis dikir maya terus meriahkan Maulidur Rasul

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 OKT – Masjid-masjid, surau dan balai ibadat di seluruh negara terus menyemarakkan malam-malam menjelang 12 Rabiulawal dengan mengadakan majlis-majlis dikir secara dalam talian.

Pada malam kelima ini, Masjid Hassanal Bolkiah, Pekan Tutong adalah antara yang mengadakan majlis berkenaan yang turut dihadiri oleh ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN) iaitu Yang Berhormat Haji Ramli bin Haji Lahit dan Yang Berhormat Haji Umarali bin Esung.

Turut serta ialah Pemangku Pengarah Hal Ehwal Masjid, Haji Amir Hisham bin Haji Masri; Pemangku Penolong Pengarah Hal Ehwal Masjid, Pengiran Haji Haslin bin Pengiran Haji Ali, pegawai dan kakitangan Jabatan Daerah Tutong, Pejabat Hal Ehwal Ugama Daerah Tutong, ketua-ketua kampung dan ahli jawatankuasa takmir masjid.

Sementara itu, Masjid Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah pula menjemput guru-guru agama dari Sekolah Ugama Kampung Bolkiah A dan Sekolah Ugama Kampung Kasat bagi majlis serupa.

Masjid Mohamed Bolkiah, Kampung Serusop pula menjemput pendikir dari Pejabat Hal Ehwal Masjid Daerah Brunei dan Muara.

Masjid-masjid lain yang mengadakan majlis seumpamanya dalam talian ialah Masjid Omar ‘Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan; Masjid Sultan Sharif Ali, Kampung Sengkurong; Masjid Pengiran Muda ‘Abdul Mateen, Kampung Mulaut: Masjid Kampung Sungai Teraban, bersama Masjid Muhammad Jamalul Alam, Kuala Belait; Masjid Zainab, Lumut; Masjid RPN Kampung Pandan; Masjid Kampung Penanjong, Daerah Tutong; Balai Ibadat Kampung Mata-Mata dan Surau Lapangan Terbang Antarabangsa Berakas.

Majlis dikir seumpamanya diadakan untuk meraih pahala berlipat ganda serta ganjaran teristimewa dan syafa’at bagi orang-orang yang berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW serta memohon keberkatan dan rahmat dariNya selain memupuk kesedaran dan keinsafan umat Islam dalam mengenang jasa dan pengorbanan Baginda Rasulullah SAW dalam menyebarkan agama Islam.

Yang Berhormat Haji Ramli dan Yang Berhormat Haji Umarali semasa menghadiri majlis dikir yang diadakan secara maya oleh Masjid Hassanal Bolkiah, Pekan Tutong.