Majlis khatam akhiri tadarus Istana

Oleh Yusrin Junaidi

Gambar oleh Muiz Matdani

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 Mei – Tadarus Al-Quran yang bermula sejak awal Ramadan di Istana Nurul Iman telah berakhir dengan Majlis Khatam Al-Quran yang berlangsung di Baitur Rahmah, Istana Nurul Iman, pada malam ini.

Majlis dilangsungkan di hadapan Yang Amat Mulia Pengiran Lela Cheteria Sahibun Najabah Pengiran Anak Haji Abdul Aziz.

Bacaan Surah Al-Fatihah beramai-ramai memulakan majlis yang dipimpin oleh Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Paduka Seri Utama Dato Paduka Seri Setia Haji Awang Salim bin Haji Besar.

Majlis disusuli dengan bacaan ayat-ayat Suci Al-Quran bermula daripada Surah Ad-Dhuha sehingga Surah Al-Masad yang didahului oleh Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman diikuti dengan bacaan Takhtim dan Tahlil beramai-ramai.

Majlis diteruskan dengan Doa Khatam yang dibacakan oleh Yang Berhormat Pehin Haji Awang Awang Salim.

Yang Amat Mulia Pengiran Lela Cheteria Sahibun Najabah Pengiran Anak Haji Abdul Aziz semasa menghadiri majlis khatam Al-Quran di Istana Nurul Iman.
Antara menteri-menteri kabinet yang menghadiri majlis khatam Al-Quran di Istana Nurul Iman.
Majlis disemarakkan lagi dengan Dikir Syarafil Anam.

Kemudian, majlis disemarakkan dengan Dikir Syarafil Anam oleh pehin-pehin khatib dan begawan pehin khatib, mudim-mudim dan begawan-begawan mudim yang diketuai oleh Yang Dimuliakan Pehin Khatib Dato Paduka Haji Emran bin Haji Kunchang yang kemudiannya memimpin bacaan Doa Dikir.

Bagi memohon keberkatan, Doa Selamat dibacakan oleh Mufti Kerajaan, Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia (Dr.) Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned.

Berangkat dan hadir sama di majlis tersebut ialah Pengiran-Pengiran Cheteria, menteri-menteri kabinet, ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara, timbalan-timbalan menteri, Pengiran-pengiran Peranakan, pehin-pehin manteri dan manteri-manteri hulubalang, setiausaha-setiausaha tetap, Pemerintah Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB), pemangku pesuruhjaya Polis Diraja Brunei, ahli-ahli Lembaga Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah dan timbalan-timbalan setiausaha tetap.