Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Majlis menyambut Israk Mikraj

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 FEB – Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi dan jabatan-jabatan serta pihak-pihak berkuasa di bawahnya, hari ini, menyemarakkan Sambutan Israk dan Mikraj dengan mengadakan majlis sambutan yang berlangsung di Dewan Amar Pahlawan, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi.

  Majlis yang dikelolakan oleh Jabatan Kajicuaca Brunei Darussalam itu dihadiri oleh Menteri Pengangkutan dan Infokomunkasi, Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary bin Pengiran Dato Paduka Haji Mustapha.

  Majlis dimulakan dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran iaitu Surah Hud, ayat 111 hingga 115 oleh Pegawai Pelajaran, Sekolah Menengah Arab Laki-laki Hassanal Bolkiah, Pengiran Amirul Aiman bin Pengiran Haji Marjuki.

  Sejurus itu, majlis diisikan dengan ceramah khas bertajuk ‘Menghayati Hikmah Israk dan Mikraj’ yang disampaikan oleh pensyarah di Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB), Dr Nazirul Mubin bin Ahad.

  Antara yang disentuh adalah peristiwa Israk dan Mikraj sebagai satu pujukan kepada Nabi Muhammad SAW untuk kekal teguh berdakwah meskipun selepas dihimpit dengan beberapa kejadian yang menimpa Baginda, termasuk wafatnya isteri tercinta iaitu Sayyidatina Khadijah RA dan bapa saudara Baginda iaitu Abu Talib.

  Dengan berlakunya peristiwa berkenaan, Baginda telah merasa tenang dengan perjumpaan bersama malaikat Jibril AS dan para anbia serta mendapat perintah menunaikan solat secara langsung dari Allah SWT.

  Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary semasa menghadiri majlis tersebut.
  Dr Nazirul Mubin ketika menyampaikan ceramah khas pada majlis berkenaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...