Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Majlis rai 768 graduan PB

  Oleh Sim Y. H. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 OKT – Setelah melalui pengajian selama tiga tahun dipenuhi dengan cabaran dan kejayaannya tersendiri, seramai 768 graduan Class of 2023 telah diraikan dan menerima sijil diploma mereka di Majlis Konvokesyen Politeknik Brunei (PB) ke-9 yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa Berakas, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan penyampaian sijil diploma kepada para graduan ialah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman.

  Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Fiskal), Pengiran Datin Seri Paduka Hajah Zety Sufina binti Pengiran Dato Paduka Haji Sani selaku Pengerusi Lembaga Pengelola PB, ahli-ahli Majlis Lembaga Pengelola PB dan para penaja anugerah.

  Seramai 768 graduan iaitu 357 graduan lelaki dan 411 graduan perempuan telah menerima sijil-sijil Diploma Tahap 5.

  Daripada jumlah tersebut, 182 graduan Program Perniagaan, 164 Teknologi Maklumat dan Komunikasi, 241 Program Sains dan Kejuruteraan, 134 program Sains Kesihatan serta 47 dari kohort graduan pertama bagi Diploma Tahap 5 di bawah Program Petrokimia.

  ATAS & BAWAH : Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin menyampaikan sijil diploma kepada penerima pada majlis konvokesyen yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa Berakas, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Gambar oleh Muiz Matdani

  Pelajar-pelajar berkenaan berjaya menamatkan program pengajian masing-masing selama tiga tahun yang ditawarkan oleh sekolah-sekolah di bawah PB iaitu Sekolah Perdagangan, Sekolah Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Sekolah Sains dan Kejuruteraan, Sekolah Sains Kesihatan dan kohort graduan pertama daripada Sekolah Petrokimia.

  Diploma Tahap 5 berkenaan diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan melalui Majlis Kebangsaan Pengiktirafan Kelulusan (MKPK).

  Bagi memberkati majlis, bacaan ayat-ayat suci Al-Quran dan inti sari ayat masing-masing dibacakan oleh graduan dari Program Diploma Tahap 5 dalam Pengajian Perniagaan, Sekolah Perdagangan, PB.

  Majlis diteruskan dengan ucapan alu-aluan oleh Pemangku Pengarah PB, Lim Kian Boon yang menyatakan semenjak 11 tahun penubuhannya, PB telah menghasilkan seramai 4,661 orang graduan.

  Setakat 15 Oktober 2023, jelasnya, seramai 2,851 orang pelajar sedang menjalani pengajian di PB, yang membuktikan komitmennya dalam membekalkan sumber tenaga manusia yang berkemahiran tinggi untuk menyumbang pembangunan sosioekonomi ke arah pencapaian wawasan Brunei.

  Acara kemuncak majlis menyaksikan penyampaian sijil-sijil Diploma Tahap 5 oleh Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin.

  Majlis diakhiri dengan bacaan Doa Kesyukuran diketuai oleh Pegawai Hal Ehwal Masjid Kampung Belimbing, Pengiran Mohammad Akbar bin Pengiran Haji Sabri.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...