Friday, October 7, 2022
23.1 C
Brunei

Makan malam dalam suasana seram

-

RIYADH – Sebuah restoran di Arab Saudi menawarkan pengalaman unik kepada pengunjung di kerajaan konservatif, hidangan bersama tengkorak dan darah dalam kumpulan zombi dan puntianak.

Restoran yang diberi nama Shadows, memenuhi keperluan penggemar filem seram, membolehkan mereka menikmati hidangan mereka sementara kakitangan berkostum diselaputi darah membuat persembahan interaktif.

Ia terletak di daerah hiburan Boulevard di ibu negara Riyadh dan telah dibuka ketika negara Teluk itu berusaha untuk mengubah imejnya.

“Saya datang ke sini untuk berseronok dan ketawa… tetapi suasana dan persembahan sebenarnya sangat menakutkan,” kata seorang pengunjung restoran, Nora al-Assad, kepada AFP.

“Saya hilang selera makan,” tambah lelaki berusia 26 tahun yang bekerja dalam bidang sumber manusia itu, ketika seorang pelayan menghidangkannya hidangan di atas dulang dengan tengkorak hitam.

Model zombi duduk di meja bersama pengunjung. – AFP
Pelakon berkostum zombi menghidupkan suasana di restoran Shadows bertemakan seram di bandar hiburan Boulevard, ibu kota Saudi, Riyadh. – AFP

Rakannya, Jawaher Abdullah, seorang doktor, sangat teruja untuk menikmati makan malamnya.

“Saya suka seram secara umum… Saya rasa suasananya hebat dan menyeronokkan,” katanya, sebelum berswafoto dengan seorang penghibur dengan luka pada dada dengan darah palsu.

Bagi ahli perniagaan Sleiman al-Amri, pengalaman restoran memenuhi keinginannya untuk adrenalin yang baik.

“Kami sentiasa mencari perkara baharu dan menarik untuk dilakukan di Riyadh,” kata lelaki berusia 45 tahun itu, menjamu selera bersama keluarganya.

Amri, yang memakai jubah dishdasha tradisional, menambah: “Pergi ke restoran dahulu adalah tentang makan, kenyang, berbual, dan kami akan pulang ke rumah.

“Tetapi sekarang kami sedang makan, kami menikmati masa kami dan kami juga ketakutan.”

Kebangkitan pemerintah de facto Arab Saudi, Putera Mahkota Mohammed bin Salman, pada 2017 telah membawa banyak pembaharuan besar, dengan kerajaan itu membuka pintunya kepada pelancong pada 2020.

Pada masa lalu, rakyat Saudi perlu ke luar negara untuk hiburan, tetapi peralihan sosial termasuk pembukaan pawagam dan konsert bercampur jantina telah mengubah dinamik tempatan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -