Makanan percuma ringankan bebanan masyarakat Tripoli

TRIPOLI – Restoran Haji Saleh Shushan dibuka setiap hari di pusat ibu kota Tripoli yang menawarkan makanan percuma kepada mereka yang dibelenggu oleh konflik bersenjata yang sedang berlaku dan berikutan penularan wabak COVID-19.

Orang Libya yang berusia 65 tahun tersebut membuka restorannya di bandar minyak pada bulan suci Ramadan, walaupun kerajaan Libya telah mengenakan larangan untuk menjalankan restoran di tengah wabak tersebut. Shushan menawarkan lebih daripada 100 makanan percuma dan minuman panas setiap hari.

“Restoran saya, seperti restoran lain, telah ditutup selama hampir dua bulan, tetapi saya tidak mahu menutupnya secara kekal. Saya ingin terus menyediakan makanan segar, tetapi secara percuma,” kata Shushan kepada media, sambil mengisi pinggan.

“Perang menyebabkan ribuan orang terkandas,” sambungnya. “Wabak baru-baru ini meningkatkan penderitaan mereka, dan menyebabkan masalah kewangan bagi mereka sehingga mereka bahkan tidak dapat membeli makanan harian mereka.”

Shushan mengatakan bahawa menawarkan makanan percuma “adalah perkara termudah yang dapat kita lakukan dengan kasih sayang dan dedikasi dalam perpaduan antara satu sama lain.”

Gambar bertarikh 29 April 2020, menunjukkan Haji Saleh Shushan (dua kiri) sedang menyediakan makanan percuma yang hendak disumbangkan bersama beberapa orang sukarelawan. – Xinhua

Walaupun politik domestik telah “memecahbelahkan” rakyat Libya, “kemanusiaan menyatukan mereka dan membuat mereka merasakan pentingnya memberi pertolongan dan berkongsi saat-saat bahagia dengan orang lain,” tambah Shushan.

Untuk memerangi COVID-19, pihak berkuasa Libya telah mengambil langkah drastik, seperti menutup sempadan negara, mengarahkan perintah berkurung, dan melarang perhimpunan awam.

Pusat Kawalan Penyakit Nasional Libya pada hari Sabtu lalu mengatakan, jumlah kes COVID-19 yang disahkan mencapai 61, dengan dua kematian yang berkaitan dengan virus.

Osama al-Balazi baru-baru ini kehilangan pekerjaannya di sebuah syarikat swasta di mana dia bekerja selama dua tahun.

“Dua bulan lalu, semuanya berjalan dengan lancar. Saya pernah bekerja sebagai pemandu syarikat harta tanah,” kata pemuda itu.

“Namun, saya diberhentikan sebulan setengah yang lalu ketika syarikat itu memberitahu saya dan beberapa orang rakan saya bahawa mereka tidak dapat membayar gaji kami sehingga langkah-langkah anti-koronavirus berakhir,” kata al-Balazi kepada media.

“Saya satu-satunya anak kepada ibu bapa saya dan kami tidak mempunyai pendapatan. Saya terpaksa datang ke restoran ini untuk mendapatkan makanan untuk saya dan keluarga,” katanya.

Al-Balazi mengucapkan terima kasih kepada Shushan kerana membantu keluarganya pada masa yang sukar.

Muhannad Darbash, yang melarikan diri dari kampung halamannya kerana konflik bersenjata, mengatakan bahawa perang dan wabak itu menjadikan rakyat Libya berada dalam situasi yang sukar, terutama pada bulan Ramadan dan dengan keadaan keselamatan dan ekonomi yang buruk.

“Selama lebih dari enam bulan, keluarga saya yang terdiri daripada empat orang anak dan isteri saya telah berpindah dari satu rumah ke rumah yang lain,” kata Darbash, sambil menambah bahawa makanan percuma telah menolong keluarganya mengatasi kesulitan tersebut.

Shushan berkata makanan percuma tidak akan dapat dilakukan tanpa sumbangan baik.

“Setiap hari, saya menerima panggilan daripada penderma dan beberapa peniaga yang bertanya kepada saya mengenai keperluan harian saya untuk menyediakan makanan. Setiap hari saya menerima semua keperluan saya tanpa berlengah-lengah. Ini membuat saya terus berjalan walaupun sudah tua,” kata Shushan.

“Libya masih baik-baik saja walaupun menderita perang dan pandemik.” – Xinhua