Tuesday, September 26, 2023
25.6 C
Brunei

  -

  Makluman penutupan jalan di Kampung Serdang

  BANDAR SERI BEGAWAN, 16 SEPT – Jabatan Kerja Raya (JKR) Kementerian Pembangunan ingin memaklumkan kepada orang ramai terutamanya para pengguna jalan raya mengenai penutupan sementara separuh jalan di Kampung Serdang, Jalan Kota Batu selama dua minggu bermula hari ini (16 September).

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh JKR, di sini, hari ini, penutupan sementara separuh jalan berkenaan adalah bagi membolehkan kerja-kerja pembaikan paip kalbat dapat dilaksanakan.

  Sehubungan dengan itu, pihak jabatan ingin mengingatkan kepada orang ramai untuk sentiasa berhati-hati apabila melalui kawasan tersebut di samping mematuhi tanda-tanda lalu lintas dan mematuhi had laju yang dibenarkan demi mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini.

  Sementara itu, dalam satu lagi kenyataan yang dikeluarkan oleh JKR ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa baru-baru ini telah berlaku beberapa kejadian banjir yang menjejaskan beberapa kawasan di Daerah Tutong dan Daerah Brunei dan Muara. Antara kawasan-kawasan yang teruk terjejas ialah Mukim Pengkalan Batu, Rancangan Perumahan Lugu, Kampung Sinaut, Kampung Kupang, kawasan Pertanian Wasan, Kampung Batang Mitus dan Kampung Pad Nunok.

  Salah satu punca kejadian banjir berlaku adalah disebabkan oleh keadaan topografi kawasan yang rendah dan sistem saliran yang sedia ada tidak dapat menampung turunan hujan yang melebihi dari tahap turunan yang biasa dicatatkan.

  Pihak JKR telahpun menggariskan cadangan pembaikan sistem saliran dan akan meneliti lebih lanjut kawasan yang lain dan akan bekerjasama dengan agensi yang terlibat untuk melaksanakan kerja-kerja pembaikan bagi memastikan sistem saliran di kawasan tersebut berfungsi dengan baik.

  Sehubungan dengan itu, pihak jabatan juga ingin mengambil kesempatan ini untuk menasihatkan orang ramai agar sentiasa berwaspada dan mengambil langkah keselamatan sewajarnya apabila berada di kawasan yang mengalami kejadian banjir. Sebarang aduan, orang ramai boleh menghubungi pihak jabatan melalui Talian Darussalam 123 atau livechat Talian Darussalam 123 (8333123) ataupun e-mel pro@pwd.gov.bn.

  Penutupan sementara separuh jalan di Kampung Serdang, Jalan Kota Batu selama dua minggu bermula kelmarin. – Gambar serahan JKR
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...