Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  Malam Munajat kongsi iktibar Surah Ad-Dukhan

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 OKT – Malam Munajat anjuran Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) yang diadakan setiap Sabtu secara dalam talian telah diadakan secara fizikal dengan Majlis Perhimpunan Malam Munajat yang tertumpu di Masjid Pengiran Anak Haji Mohammed Alam, Kampung Sengkarai, Tutong kelmarin.

  Hadir pada majlis itu ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman; Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman serta ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara.

  Turut hadir ialah setiausaha-setiausaha tetap dan timbalan setiausaha tetap, jemputan khas, para penghulu mukim dan ketua-ketua kampung serta para pegawai kanan dari kementerian-kementerian dan jabatan-jabatan berkenaan.

  Perhimpunan diserikan dengan tazkirah bertajuk Iktibar daripada Surah Ad-Dukhan yang disampaikan oleh Pemangku Penolong Pengarah Hal Ehwal Masjid, Awang Asminan bin Haji Chuchu.

  Beliau antara lain menyentuh mengenai kepentingan untuk memperteguh dan mempertingkatkan iman dan takwa kepada Allah SWT. Justeru itu, setiap individu perlu melaksanakan peranan dan tanggungjawab masing-masing, iaitu tanggungjawab kepada diri sendiri, ahli keluarga, masyarakat dan juga kepada negara.

  Tanggungjawab ini merangkumi perkara berkaitan agama, kemasyarakatan dan kenegaraan serta semua aspek berhubung kehidupan.

  Semua ini, tambah beliau, bertujuan untuk menimbulkan rasa insaf dan memberikan kesedaran bahawa hanya iman dan takwa sahaja yang akan dapat menyelamatkan seseorang daripada azab Allah SWT.

  Perhimpunan turut disertai oleh ahli-ahli jawatankuasa takmir dan jemaah dari 88 buah masjid, surau dan balai ibadat di seluruh negara. Di samping itu, orang ramai juga mengikuti program berkenaan secara maya.

  Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin dan Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin semasa menunaikan solat Fardu Isyak berjemaah di Masjid Pengiran Anak Haji Mohammed Alam, Kampung Sengkarai. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  Antara jemaah yang hadir pada majlis tersebut. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...