Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Malaysia-Bangladesh boleh merangka perkongsian baharu

-

KUALA LUMPUR, 26 NOV – Syarikat-syarikat Malaysia dan Bangladesh digesa untuk melihat kemungkinan menerima perkongsian baharu dalam bersama-sama membangunkan dan menggiatkan semula industri pakaian yang telah terjejas teruk disebabkan pandemik COVID-19.

Setiausaha Agung Bersama Dewan Perniagaan dan Perindustrian Bangladesh-Malaysia (BMCCI) Datuk Goonahalam Subramaniam berkata kerajaan Malaysia dan Bangladesh boleh mencari jalan memudahkan rancangan untuk bersama-sama mewujudkan hab pembuatan pakaian di Malaysia sebagai sebahagian daripada usaha menggiatkan semula industri pakaian.

“Hab itu harus diwujudkan di negeri yang mempunyai perkhidmatan logistik yang berhubung dengan baik dan projek itu, seterusnya, boleh meningkatkan pembangunan ekonomi di negeri yang dipilih,” katanya kepada Bernama.

Goonahalam berkata pihaknya bersedia bekerjasama dengan agensi perdagangan seperti Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dalam mencari lokasi yang sesuai untuk projek sektor berintensifkan buruh, memandangkan jumlah peluang pekerjaan yang boleh disediakan dan industri menjadi kunci kepada enjin bagi pertumbuhan dan pekerjaan.

“Hab pakaian di Malaysia harus dilengkapi dengan keupayaan penyelidikan dan pembangunan (R&D) bersama, dan antara lainnya pusat rawatan sisa dan reka bentuk,” katanya.

Beliau juga berkata Malaysia telah menjadi pencetus (trendsetter) global dalam bidang tekstil dan pakaian, sambil menambah pereka Malaysia telah mencipta pakaian yang dipakai oleh selebriti, ahli kerabat dan juga ketua negara.

Sebaliknya, beliau berkata ketersediaan luas tenaga kerja kos rendah dan rekod prestasi yang terbukti dalam pengeluaran dan eksport tekstil meletakkan Bangladesh sebagai hab pembangunan industri pakaian serantau di Asia.

“Melihat kepada keupayaan ini, hab pembuatan tekstil di Malaysia boleh direalisasikan melalui kemungkinan jalinan perniagaan antara kedua-dua negara dalam usaha membina ekosistem yang lebih kukuh dan komprehensif yang memfokuskan kepada bakat, kemahiran dan inovasi,” katanya.– Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -