Malaysia dipilih anggotai MHAM

KUANTAN, 15 OKT – Malaysia akan membantah sekeras-kerasnya penindasan hak asasi manusia yang dilakukan secara sistematik terhadap rakyat Palestin dan Rohingya di Myanmar selain  bekerjasama dengan masyarakat antarabangsa bagi membangunkan semula Afghanistan.

Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah berkata Malaysia pada Khamis dipilih menganggotai Majlis Hak Asasi Manusia (MHAM) bagi penggal 2022-2024 semasa pengundian sempena sesi ke-76 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York.

Katanya, pemilihan ke MHAM ini merupakan bukti pengiktirafan terha-dap negara apabila berjaya mendapat 183 undi.

Beliau berkata, Malaysia sebelum ini sudah menjadi anggota MHAM seba-nyak dua kali iaitu untuk penggal 2006-2009 dan 2010-2013, menyaksikan negara melaksanakan tanggungjawab secara konstruktif dengan semua pemegang taruh menerusi pendekatan yang seimbang serta tidak memihak kepada mana-mana unsur politik dalam menangani hak asasi manusia.

Saifuddin berkata, sebagai ahli Majlis, Malaysia akan memperjuangkan hak golongan rentan terutama kanak-kanak, wanita, orang asli dan warga
emas.

“Malaysia bercadang untuk memperkasa golongan belia terutama dalam proses membuat keputusan di semua peringkat serta akan turut mengutamakan akses terhadap persekitaran yang selamat, bersih, sihat dan lestari sebagai hak asasi manusia yang perlu dilindungi dan dipromosikan,” katanya. – Bernama