Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Malaysia, India bakal guna mata wang negara masing-masing?

  NEW DELHI, 8 NOV – Malaysia dan India sedang mempertimbangkan penggunaan mata wang masing-masing dalam urusan perdagangan dua hala dalam usaha memperluas kerjasama ekonomi, kata Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

  Perkara itu merupakan antara isu yang dibincangkan semasa Mesyuarat Suruhanjaya Bersama (JCM) yang dipengerusikan beliau bersama Menteri Luar India, Subrahmanyam Jaishankar di New Delhi kelmarin.

  “Menggunakan mata wang sendiri adalah langkah ke hadapan untuk perdagangan antara kedua-dua negara,” kata Zambry kepada pemberita.

  “Malaysia memulakannya dengan Thailand dan Indonesia. Sekarang kami mencadangkannya kepada India,” katanya, sambil menambah India menerima idea itu.

  Menteri luar itu berkata walaupun langkah berkenaan mungkin dilihat ‘sesetengah pihak’ sebagai menghentikan pergantungan kepada dolar Amerika Syarikat (AS), Malaysia sebaliknya melihat ia sebagai cara untuk mengukuhkan mata wang negara dan melindunginya daripada ‘turun naik sepanjang masa’.

  India merupakan rakan ekonomi utama Malaysia di Asia Selatan, dengan perdagangan dua hala pada  2022 bernilai RM86.2 bilion.

  Zambry ketika sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri pada Persidangan Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen pada 2 November lalu. – Bernama

  Mesyuarat suruhanjaya bersama itu diadakan buat kali pertama sejak 2011 dan menyaksikan kedua-dua negara memperbaharui komitmen mereka untuk mengukuhkan lagi hubungan dalam pelbagai sektor.

  Perbincangan itu merangkumi bidang seperti ekonomi digital, pembuatan semikonduktor dan cip, pertahanan, pelancongan, penjagaan kesihatan, teknologi kewangan, ekonomi digital, pertanian, pendidikan dan keselamatan makanan.

  Zambry berkata kerajaan India berjanji untuk meneliti beberapa isu teknikal yang dihadapi oleh syarikat penerbangan Malaysia dalam menambah lebih banyak penerbangan bagi laluan ke benua kecil India.

  Turut ditekankan mesyuarat itu ialah ‘isu-isu kecil’ tidak seharusnya menjadi ‘penghalang utama’ dalam mempromosikan kesalinghubungan antara kedua-dua negara.

  JCM juga membincangkan pindaan Perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif Malaysia-India (MICECA) untuk menggambarkan ekonomi baharu dan perkembangan terkini sektor digital.

  Kedua-dua pihak perlu melihat semula beberapa bidang dalam perjanjian perdagangan bebas yang ditandatangani pada 2011, kata menteri itu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...