Malaysia kembali catat kes penularan tempatan

PUTRAJAYA, 10 JULAI – Selepas dua hari kes sifar, Malaysia kembali mencatat kes penularan di dalam negara atau penularan tempatan hari ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, daripada 13 kes baharu yang dilaporkan hari ini, lima adalah kes penularan di dalam negara dengan tiga kes dalam kalangan warganegara dan dua kes adalah bukan warganegara, yang seterusnya menjadikan jumlah kumulatif kes COVID-19 di Malaysia sebanyak 8,696.

“Kes jangkitan dalam negara dalam kalangan warganegara melibatkan dua kes ‘Severe Acute Respiratory Infection’ (SARI) yang telah dimasukan ke Hospital Umum Sarawak, dan satu kes saringan sebelum masuk kerja di Kuala Lumpur.

“Bagi kes jangkitan dalam negara dalam kalangan bukan warganegara pula, melibatkan dua kes saringan di Depot Tahanan Imigresen (DTI) Bukit Jalil, dengan kedua-dua kes ini disa-ring semula, sebelum proses penghantaran balik ke negara asal,” katanya dalam sidang media harian perkembangan COVID-19 di sini, hari ini.

Beliau berkata, lapan kes lagi adalah kes import yang telah mendapat jangkitan di luar negara, melibatkan enam warganegara dan dua bukan warganegara (pemastautin tetap).

“Jumlah kes aktif dengan keboleh-jangkitan COVID-19 adalah 64 kes. Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan,” katanya. – Bernama

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah bercakap pada sidang media status terkini penularan wabak COVID-19 di Kementerian Kesihatan, kelmarin. – Bernama