Maloney ingin lebih banyak perlawanan persahabatan

PETALING JAYA, 14 OGOS – Ketua Jurulatih Skuad Bola Sepak Malaysia Bawah 19 tahun (B-19), Brad Maloney percaya anak buahnya perlu bermain lebih banyak perlawanan persahabatan untuk meningkatkan kualiti permainan mereka sebelum menyertai  Kejohanan B-19 Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) di Uzbekistan Oktober depan.

Warga Australia berusia 48 tahun itu berkata perlawanan yang menyaksikan pasukannya tewas 1-6 kepada pasukan Liga Super, Petaling Jaya City FC dalam perlawanan persahabatan beberapa hari lepas membuka mata pemain dalam skuad bimbingannya mengenai keupayaan masing-masing.

“Ia adalah satu ujian yang baik untuk kami dan seperti yang dijangkakan.  Amat mencabar bagi pemain kami untuk berhadapan dengan pemain bola sepak senior,” katanya kepada pemberita sebelum sesi latihan hari ke-12 skuad Malaysia d Padang PKNS, di sini hari ini.

Maloney juga berkata beliau mengharapkan peningkatan lebih baik dalam kalangan anak buahnya selepas ini dalam fasa kedua latihan yang berakhir pada 30 Ogos ini.

Dalam pada itu, pemain tengah skuad B-19 Malaysia, Muhd Muslihuddin Atiq Mat Zahid menyifatkan kekalahan tersebut menyedarkan pemain mengenai perkara-perkara yang perlu diperbaiki terutamanya dari segi hantaran.

“Saya masih belum cergas sepenuhnya kerana masih bergelut dengan kecederaan lutut yang dialami sejak September tahun lepas, dan sekiranya kembali cergas selepas ini, saya ingin merebut tempat dalam senarai 23 pemain ke Uzbekistan,” kata pemain Terengganu FC itu. – Bernama

Brad Maloney percaya anak buahnya perlu bermain lebih banyak perlawanan persahabatan untuk meningkatkan kualiti permainan mereka sebelum menyertai  Kejohanan B-19 AFC di Uzbekistan. – Bernama