Manfaatkan pengetahuan tradisi untuk kelangsungan hidup

HARARE – Pada awal pagi, kelihatan dua orang wanita memetik herba di dalam hutan hijau yang subur di Domboshava, sebuah kampung berhampiran Harare.

Memetik dahan satu demi satu, wanita itu mencantas semak dengan teliti, memastikan mereka meninggalkan tumbuhan dalam keadaan sihat.

Penduduk tempatan menggelarnya sebagai Zumbani, atau nama botaninya Lippia Javanica, tumbuhan itu dipercayai mempunyai nilai perubatan, dan mendapat permintaan ramai semasa pandemik COVID-19 kerana dipercayai boleh membantu merawat gejala seperti selesema.

Tidak jauh dari situ, di pinggir gunung berbatu, kelihatan dua wanita memetik tumbuhan berbunga dari tanah. Ketika awan kelihatan mendung dari jauh, mereka terus memetik herba sebelum pulang ke rumah dengan koleksi berharga mereka.

Di tempat mereka bekerja, dua wanita warga emas memilih akar tumbuhan kering daripada bakul anyaman buatan tangan tradisional. Seorang lagi wanita menumbuk beberapa biji buah baobab menggunakan lesung kayu buatan tangan tradisional.

Tsitsi Machingauta menunjukkan kraftangan yang dibuat oleh wanita di Domboshava. – Xinhua
Tsitsi Machingauta (dua dari kiri), Pengasas dan Penyelaras WFS, menumbuk herba tradisional. – Xinhua
Ahli WFS memetik daun Zumbani, atau Lippia Javanica, dari semak di Domboshava, Wilayah Timur Mashonaland, Zimbabwe. – Xinhua
Kelihatan ahli WFS menyediakan herba tradisional. – Xinhua

Wanita tersebut adalah ahli Sindiket Peladang Wanita (WFS), sebuah pertubuhan yang bertujuan untuk membasmi kemiskinan di kalangan wanita luar bandar melalui perniagaan tani yang mampan dan penggunaan sistem pengetahuan tradisional.

Pelbagai produk mereka termasuk herba tradisional, teh, rempah ratus, kraftangan tradisional dan pelbagai produk yang diperbuat daripada tumbuhan dan buah-buahan liar. Produknya adalah semula jadi tanpa bahan tambahan tiruan dan buatan tangan oleh wanita luar bandar.

Tsitsi Machingauta, Pengasas dan Penyelaras Kebangsaan WFS, berkata matlamat organisasi adalah untuk mencipta nilai dengan memanfaatkan sumber yang tersedia secara meluas dalam komuniti.

“Dalam WFS, kami menggunakan apa yang tersedia dalam persekitaran kami untuk mencipta produk yang boleh dipasarkan di peringkat tempatan dan antarabangsa untuk benar-benar menjana mata pencarian yang mampan bagi diri kami sendiri,” kata Machingauta kepada Xinhua.

Diinspirasikan oleh neneknya, yang mempunyai pengetahuan luas tentang tumbuhan, Machingauta berkata idea untuk mengkomersialkan sistem pengetahuan tradisional tercetus daripada keperluan untuk mencari pendapatan yang mampan.

Walaupun sistem pengetahuan orang asli dalam merawat penyakit kekal sebagai salah satu sumber intelektual paling berharga yang dimiliki oleh masyarakat luar bandar di Zimbabwe, Machingauta berkata ia merupakan sumber yang paling kurang diusahakan untuk pembangunan mampan.

“Jadi saya menyedari jika kami memanfaatkan sistem pengetahuan tradisional ini untuk mempunyai mata pencarian yang mampan untuk wanita, ini bermakna wanita sebenarnya boleh mempunyai kehidupan yang baik di mana mereka berada, dengan apa yang mereka ada dalam komuniti mereka, di hujung jari mereka,” kata Machingauta.

“Melalui inisiatif ini, WFS telah membolehkan wanita mempunyai mata pencarian yang baik dan mempunyai gaji yang mencukupi, melalui sistem pengetahuan tradisional, dan melalui dapat mengkomersialkannya,” tambahnya.

Penduduk tempatan mempunyai sejarah panjang penggunaan tumbuhan untuk tujuan perubatan. Bagi kebanyakan kes, pengamal, yang biasanya warga emas, menyediakan perkhidmatan berdasarkan pengetahuan perubatan tradisional tumbuhan tempatan secara percuma, atau dengan bayaran yang kecil.

Walaupun penerimaan perubatan tradisional semakin meningkat, pengetahuan peribumi yang kaya tidak didokumentasikan dengan secukupnya dan kebanyakannya diwarisi dari generasi ke generasi.

Walaupun kerajaan Zimbabwe secara rasmi mengiktiraf perubatan tradisional, pengamal perubatan tradisional sebahagian besarnya masih terpinggir dalam kebanyakan kalangan perubatan.

Machingauta berkata sistem pengetahuan orang asli adalah sumber negara yang berharga. Oleh itu, memastikan perlindungan mereka harus menjadi keutamaan negara.

Beliau berkata China menawarkan pengajaran berharga tentang bagaimana sistem pengetahuan tradisional boleh digunakan dalam era moden, sambil berkata negara Asia itu telah berjaya mengekalkan pengetahuan tradisional selama berabad-abad.

Machingauta percaya cara terbaik untuk memelihara alam sekitar semula jadi adalah untuk memastikan orang biasa mendapat faedah ekonomi daripada persekitaran terdekat mereka.

Beliau berkata sejak masyarakat mula mendapat manfaat dari segi kewangan daripada inisiatif itu, orang ramai mula menghargai alam semula jadi.

Dan ini juga menggalakkan orang ramai dalam komuniti tempatan untuk mula menghargai nilai hutan, buah-buahan tradisional dan sayur-sayuran kerana mereka kini menjana pendapatan untuk masyarakat, kata Machingauta.

“Kami adalah penjaga utama alam sekitar dan ini benar-benar menunjukkan kami adalah orang penting dalam membuat keputusan,” katanya.

Machingauta berkata memandangkan faedah sistem pengetahuan tradisional, adalah penting bahawa ia dipromosikan untuk kegunaan yang lebih meluas. – Xinhua