Manfaatkan tamadun digital – Presiden Xi

BEIJING, 26 SEPT – Presiden China Xi Jinping berkata China komited untuk bersama masyarakat antarabangsa memikul tanggungjawab untuk memanfaatkan tamadun digital untuk kesejahteraan manusia sejagat.

Beliau berkata selain itu China berikrar bekerjasama dengan pelbagai negara untuk merangsang kedinamikan ekonomi digital dan meningkatkan kecekapan selain mengoptimumkan persekitaran sosial digital.

“China juga mahu berkongsi dengan negara lain untuk membentuk pola kerjasama digital dan membina perintang keselamatan digital agar tamadun digital dapat memberi manfaat kepada kesejahteraan rakyat pelbagai negara, sekali gus mendorong pembinaan Komuniti Berkongsi Nasib Sesama Insan,” katanya.

Xi berkata demikian dalam perutusan tahniah sempena Sidang Kemuncak Persidangan Internet Dunia (WIC) 2021 di Wuzhen, provinsi Zhejiang, China kelmarin. Beliau berkata teknologi digital sedang diterima pakai dalam semua bidang dan proses yang melibatkan ekonomi, politik, kebudayaan, sosial dan pembangunan tamadun ekologi dengan konsep, format dan model baharu. – Bernama