Mangsa COVID-19 cecah 2,000

BEIJING, 19 FEB – Jumlah kematian akibat koronavirus (COVID-19) melonjak melebihi 2,000 hari ini, selepas 136 kematian baharu direkodkan, walaupun bilangan kes semakin berkurangan buat hari kedua berturut-turut, lapor Suruhanjaya Kesihatan Nasional.

Perangkaan itu menjadikan jumlah kes yang positif di tanah besar China kepada 74,185, manakala jumlah kematian mencecah 2,004, dengan sebahagian besarnya berlaku di wilayah Hubei, iaitu lokasi pertama virus terbabit dikesan, sebelum merebak ke seluruh negara akhir Disember lalu.

Suruhanjaya itu dalam perangkaan harian terkini mereka turut melaporkan bahawa 1,749 kes baharu dikesan, iaitu jumlah paling rendah dicatatkan dalam bulan ini.

Sementara itu di luar Hubei, hanya 56 kes baharu dilaporkan, iaitu penurunan buat hari ke-15 berturut-turut.

Kajian oleh kerajaan China mendapati, sebahagian besar pesakit menunjukkan tanda kesakitan ringan dan pegawai kesihatan memberitahu, ia adalah petunjuk bahawa wabak berkenaan berada di bawah kawalan.

Gambar fail pada 18 Februari menunjukkan para penumpang ketika menjalani pemeriksaan suhu badan di stesen kereta api di Nanjing, China. – AFP

Agensi berita rasmi melaporkan, Presiden Xi Jinping menerusi satu perbuatan telefon bersama Perdana Menteri Britain berkata, pendekatan diambil pihaknya mula menunjukkan perkembangan memberangsangkan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagaimanapun berkata, adalah terlalu awal untuk menaruh keyakinan bahawa penurunan terbabit akan terus berlaku. Sementara di Hong Kong, seorang warga emas yang dijangkiti COVID-19 meninggal dunia hari ini iaitu kematian kedua akibat virus itu di Hong Kong.

“Lelaki berusia 70 tahun itu dijangkiti COVID-19 dan kesihatannya semakin merosot sehingga meninggal dunia pagi tadi di Hospital Princess Margaret,” kata pihak berkuasa hospital dalam satu kenyataan.

Lelaki berkenaan dibawa ke hospital pada 12 Februari selepas pengsan di rumahnya dan didapati mengalami demam serta disahkan positif COVID-19, dan kemudiannya meninggal dunia selepas seminggu di hospital.

Manakala di Tehran, Iran, dua orang telah diuji positif COVID-19, kata kementerian kesihatan negara itu, merujuk kepada kes pertama seumpamanya di negara itu.

Jurucakap kementerian itu, Kianoush Jahanpour berkata kes itu dikesan di bandar Qom, selatan ibu negara Iran.

“Dalam tempoh dua hari ini, beberapa suspek yang mungkin dijangkiti wabak itu sedang dalam pemantauan di bandar itu,” katanya dipetik oleh berita agensi IRNA sebagai berkata. – AFP