Mangsa hilang semasa peperangan disiasat semula

COLOMBO, 24 JAN – Presiden Sri Lanka hari ini mengatakan bahawa sijil kematian untuk beribu-ribu orang hilang yang dianggap mati dari perang saudara negara hanya akan diberikan setelah penyiasatan yang tepat.

Kenyataan itu menyusul komen dari Presiden Gotabaya Rajapaksa bahawa mereka yang hilang ‘sebenarnya mati’ telah menyebabkan kesedihan di kalangan saudara-mara bahawa kerajaan akan menutup kes itu tanpa memberitahu apa yang berlaku kepada orang yang mereka sayangi.

“Selepas siasatan yang diperlukan, langkah akan diambil untuk mengeluarkan sijil kematian dan sokongan yang diperlukan bagi keluarga untuk meneruskan semula kehidupan mereka,” kata pejabat Rajapaksa.

Ia juga mengatakan bahawa Rajapaksa dalam komen awalnya yang didedahkan hari ini tidak merujuk kepada bilangan orang yang dilaporkan hilang sejak berakhirnya peperangan pemisah Tamil pada Mei 2009.

Tetapi angka rasmi menunjukkan bahawa lebih 23,500 aduan mengenai orang hilang telah didaftarkan dengan pihak berkuasa.

Antaranya ialah kira-kira 5,000 anggota keselamatan.

Persoalan orang yang hilang telah menjadi isu hangat untuk pemerintahan Sri Lanka secara berterusan.

Isu tersebut juga antara topik yang dibincangkan semasa pertemuan Rajapaksa dengan penyelaras penduduk PBB di Sri Lanka, Hanaa Singer, minggu lalu, tetapi mereka tidak menyebut angka, kata kenyataan itu. – AFP