Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Mangsa kebakaran kilang bateri kebanyakannya warga China

  SEOUL, 25 JUN – Pekerja penyelamat sedang menyisir runtuhan bangunan kilang yang hangus berhampiran ibu negara Korea Selatan untuk mencari lagi mangsa kebakaran pada Selasa, sehari selepas kebakaran dahsyat yang mungkin dicetuskan oleh bateri litium yang meletup mengorbankan 22 orang, kebanyakannya pekerja asing China.

  Lebih 100 orang bekerja di kilang di bandar Hwaseong, di selatan Seoul, apabila api menyambarnya pagi kelmarin. Kamera keselamatan menunjukkan asap menyelubungi tapak kerja tingkat dua kilang itu, sejurus selepas percikan api dikesan dari tapak di mana bateri litium disimpan, kata pegawai bomba.

  Seorang mangsa disahkan meninggal dunia di hospital, dan pekerja bomba telah mengeluarkan 21 mayat dari kilang itu satu demi satu lewat kelmarin. 18 mangsa adalah warga China, dua warga Korea Selatan dan seorang warga Laos. Kewarganegaraan salah seorang yang maut sedang disahkan.

  Ramai orang Cina, termasuk etnik Korea, telah berhijrah ke Korea Selatan untuk mencari pekerjaan sejak China dan Korea Selatan menjalinkan hubungan diplomatik pada tahun 1992. Seperti buruh migran lain dari negara Asia Tenggara, mereka sering bekerja di kilang, tapak pembinaan dan restoran, terlibat dalam pekerjaan yang ‘sukar, berbahaya dan kotor’ yang dijauhi oleh rakyat Korea Selatan yang lebih kaya.

  Duta Besar China, Xing Haiming melawat tapak kilang pada malam kelmarin dan dilaporkan mengucapkan takziah kepada mangsa. Polis sedang mengekstrak sampel DNA daripada mayat dan saudara mereka untuk mengesahkan hubungan mereka, menurut pegawai bomba.

  Seorang pekerja kilang masih tidak dapat dihubungi tetapi isyarat telefon bimbitnya dikesan di bangunan itu pada petang kelmarin. Lapan cedera, dua daripadanya dalam keadaan serius.

  Pada hari ini, lebih 50 pegawai bomba, dibantu oleh dua anjing penyelamat dan peralatan lain, dikerah untuk meneruskan pencarian di kilang yang terbakar, pegawai bomba tempatan Kim Jin-young memberitahu taklimat televisyen. Beliau berkata sebahagian mayat telah ditemui tetapi ia tidak segera diketahui sama ada ia milik orang yang hilang.

  Kim berkata sepasukan berasingan bomba, polis dan pakar lain juga akan memeriksa tapak itu lewat hari ini untuk menyiasat punca sebenar kebakaran itu.

  Pegawai buruh berkata kerajaan akan menyiasat secara berasingan sama ada sebarang isu keselamatan terlibat dalam kebakaran itu. Kilang itu dimiliki oleh pengeluar bateri, Aricell. – AP

  Anggota bomba membawa mayat di lokasi kebakaran di kilang pembuatan bateri litium di Hwaseong, Korea Selatan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...