Mantan pemerintah ABDB serah tugas kowira DTB

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 SEPT – Koperasi Angkatan Bersenjata Diraja Brunei Dengan Tanggungan Berhad (KOWIRA DTB), hari ini, menyaksikan pertukaran pengerusi lembaga pengarahnya dengan majlis serah tugas yang diadakan di Berakas Garison.

Pada majlis itu, mantan pemerintah Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB), Mejar Jeneral Pengiran Dato Paduka Seri Aminan bin Pengiran Haji Mahmud menyerahkan tugas kepada pemerintah ABDB yang baharu, Mejar Jeneral (U) Dato Seri Pahlawan Haji Hamzah bin Haji Sahat.

Majlis telah dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah diikuti dengan ucapan alu-aluan oleh Ketua Urus Setia KOWIRA DTB, Kolonel Mohammad Shafiee bin Haji Duraman.

Acara kemudiannya diteruskan dengan majlis serah terima tugas jawatan pengerusi Lembaga Pengarah KOWIRA DTB daripada mantan pemerintah ABDB kepada pemerintah ABDB yang baharu, disusuli dengan penyampaian cenderahati kenangan kepada mantan pengerusi Lembaga Pengarah KOWIRA DTB.

Kemudian, acara diikuti dengan ucapan khas Mejar Jeneral Pengiran Dato Paduka Seri Aminan yang menyatakan keyakinannya dengan pucuk pimpinan pemerintah ABDB yang terkini sebagai pengerusi Lembaga Pengarah KOWIRA yang baru dalam mengembang majukan perniagaan koperasi ke arah yang lebih mantap dan berdaya saing.

Ucapan khas daripada mantan pengerusi Lembaga Pengarah KOWIRA DTB.
Majlis serah terima tugas jawatan pengerusi Lembaga Pengarah KOWIRA DTB.

Setelah hampir tiga tahun memegang jawatan sebagai pengerusi Lembaga Pengarah KOWIRA, Mejar Jeneral Pengiran Dato Paduka Seri Aminan telah menyaksikan perkembangan positif KOWIRA dalam mempelbagaikan produk dan perkhidmatannya serta memastikan kemapanannya.

Sejak 2017 sehingga ke hari ini, pemegang saham telah berjaya mengekalkan jumlah minimum 10 peratus dalam pembahagian dividen.

Mejar Jeneral Pengiran Dato Paduka Seri Aminan juga merakamkan rasa terima kasih kepada ahli-ahli lembaga dan kakitangan KOWIRA, serta berharap mereka akan terus mengorak langkah ke arah kecemerlangan dan profesionalisme.

Sebelum berakhir, majlis turut menyaksikan penyampaian bonus prestasi dan honorarium oleh mantan pengerusi lembaga pengarah kepada kakitangan-kakitangan KOWIRA DTB dan menikmati jamuan.